Izlozba nadezda petrovic1.jpg

Povodom Vidovdanskih svečanosti u Muzeju Hercegovine je otvorena izložba „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ i predstavlja originalna djela ove znamenite slikarke prilagođena slijepim i slabovidim osobama.

Izložba je nastala u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije Nadežde Petrović iz Čačka.

Izložba predstavlja rezultat povezivanja i saradnje prilikom obilježavanja značajnog jubileja: 150 godina od rođenja ove znamenite srpske slikarke koju je UNESKO pozicionirao kao evropsku ličnost 2023. godine.

U okviru izložbe „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ nalaze se posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije za nekoliko umjetničkih djela iz spomen-sobe Galerije Nadežde Petrović iz Čačka koje su 2023. godine bile nosilac titule Nacionalne prestonica kulture Srbije pod sloganom „Čačanska Rodna“.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković naglasila je da je održana velika retrospektiva sa Narodnim muzejom Srbije kada je bio predstavljen ovaj dio izložbe za slijepe i slabovide osobe.

"U Trebinju su predstavljena djela iz spomen-sobe Nadežde Petrović i prvi put u ovom gradu se predstavljaju originaln djela ove umjetnice i izložba je koncipirana da postane dio njihove stalne postavke. Važno je da smo sarađivali sa Tiflološkim muzejom u Zagrebu i želja nam je da pokažemo koliko je važno predstaviti vizuelnu umjetnost lijepim i slabovidim osobama. Ova izložba namijenjena je je i publici da se upozna i vidi na koji način je moguće ljudima koji ne videpredstaviti vizuelnu umjetnost danas uputi na veliki nedostatak i hendikep kada je u pitanju vid", rekla je Vujković.

Izlozba nadezda petrovic2.jpg

Direktor Umjetničke galerije "Nadežda Petrović" iz Čačka Branko Ćalović je izrazio zadovoljstvo što je izložba otvorena u Trebinju, za koje je rekao da je postao jedan od najljepših gradova na Balkanu, dodajući da je i Čačak bio prva prestonica kulture Srbije i da su ta dva grada pobratimi koje vezuju zajednički korijeni, umjetnici i mnogi nosioci kulture.

On je rekao i da je Unesko ukazao na svjetski značaj ove srpske slikarke koja je bila veliki patriota i aktivan društveni radnik, jer je radeći kao bolničarka, dobrovoljac žrtvovala život.

Na izložbi su sva predstavljena djela Petrovićeve dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio–vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.

U okviru ovog posebnog projekta Grad Trebinje je predstavljen kao poseban Grad-gost i pobratim Gradu Čačku.

Izložba je otvorena do 17. jula 2024. godine.