Godisnjica pokolj popovo polje3.jpg

Navršavaju se 83 godina od stradanja srpskog stanovništva Popovog polja i Bobana u Drugom svjetskom ratu, a tim povodom u Spomen-kapeli — kosturnici u Veličanima je služen pomen stradalima kao i na jami Jagodnjači-Ržani Do.

Sedmica stradanja počela je 23. juna, a svirepi ustaški zločini nad srpskim narodom u istočnoj Hercegovini sporovodili su se planski i organizovano s ciljem da se Srbima zatre svaki trag.

To i danas, 83 godina poslije, svjedoče potomci 186 Srba stradalnika koji su mučki ubijeni u danima uoči Vidovdana 1941. godine u Popovom polju.

Za vjerni narod Popovog polja i porodice stradalnika Vidovdan je dan posvećen kosovskim mučenicima, ali i dan novomučenika hercegovačkih zvjerski umorenih od Šurmanaca do Korita i Čavša.

Godisnjica pokolj popovo polje2.jpg

Predsjednik Udruženje građana "Ržani Do-Veličani-Popovo polje" Maksim Mrakić naglasio je da su nevini ljudi u Popovom polju nastradali samo zato što su bili Srbi.

"Krici sa jame čuli su se danima i to je jedan od najstravičnijih zločina koji se mogao desiti. Srbi Popovog polja vjerovali su svojim komšijama Hrvatima i nisu se nadali da neko tako može da pomisli, a ne da učini svojim komšijama. Neki zločinci poslije Drugog svjetskog rata odgovarali su za svoje zločine", rekao je Mrakić.

Nikola Glavan, čiji je otac otišao u Australiju 1967. godine, kaže da je tamo rođen, a njegova porodica se vratila u Srbiju 2011. godine. Sada živi u Kraljevu, a otac koji ima 84 godine živi u Beogradu.

"Svake godine dolazim za Vidovdan i znao sam dosta o ovim dešavanjima jer je moj otac ostao bez svog oca (moga djeda) 1941, a bez majke 1945. godine i odrastao je u domu. Ni dan danas ocu nije jasno zašto se desio taj pokolj. Od malih nogu na mene je prenio tu bol i nepravdu i često dolazim u Popovo polje", rekao je Glavan.

Godisnjica pokolj popovo polje1.jpg