Izlozba3.jpg

U depandansu Muzeja Hercegovine „Zadužbini Milorada i Dubravke Kujačić” u Ušću u okviru Vidovdanskih svečanosti i obilježavanja 20 godina od otvaranja depandansa svečano su otvorene stalne postavke izložbi „Tradicionalno narodno pjevanje Trebinja i okoline” autora Jelene Anđelković i „Klobuk kroz vijekove i Kujačići" autora Zorana Mijanovića kustosa Muzeja Hercegovine.

Izložba je nastala kao rezultat terenskih istraživanja Jelene Anđelković, diplomiranog etnomuzikologa iz Beograda koja su sprovođena 2000. i 2007. godine.

Ovo je samo dio diplomskog rada koji je veoma značajan u vidu zabilješke ne samo pjesama, već i tradicionalnih igara.

Anđelkovićeva je rekla da je ganga najtradicionalniji oblik pjesme Trebinja i okoline.

"Mislim da se mlađi naraštaji trebaju upoznati sa gangom i da je nastave. Bećarac je karakterističan za Popovo polje, a imate ovdje i uticaj Crne Gore i Dalmacije. Izložba je sastavljena od dokumenata, fotografija, video snimaka, audio snimaka sa svih područja iz okoline Trebinja, Popovog polja, Ljubomira, Trebinjske šume, Zubaca..., fotografije sa različitih narodnih sjela, različitih običaja, godišnjih i životnih ciklusa pojedinca - rođenje, svadbe, krsne slave i crkvenih zborova. Istraživanje je trajalo četiri godine", kazala je Anđelkovićeva.

Izlozba1.jpg

Etnomuzikolog Pavle Paovica koji radi u Muzeju Hercegovine je istakao da narodno pjevanje u Trebinju možemo da podijelimo na jednoglasno i dvoglasno. Jednoglasno pjevanje je više vezano za pjevanje u kolu ili za pjevanje pojedinaca (putničko pjevanje), dok kod dvoglasnog pjevanja imaju dvije grupe — starije i novije.

"Starije nazivaju gange, a novije bećarci. Do devedesetih godina prošlog vijeka tradicionalna vokalna pjesma je u jednu ruku bila zamijenjena sa nekim drugim repertoarom, ali sada se u svim zemljama počela buditi ta pjesma koja je svima bliska i draga. Što se tiče terenskih istraživanja, još je nedovoljno istražena, a ova postavka je veoma bitna jer je ovo prva etno-muzikološka postavka", objasnio je Paovica.

U svečanom programu učestvovali su muška pjevačka grupa „Na kamenu kamen” iz Trebinja, mladi guslar Milan Andrić, pjesnici Sava Guslov Marčeta, Zdravka Babić i Dobroslav Ćuk i pjevačka grupa "Brojanica".

Izlozba2.jpg