Vidovdanske svecanosti.jpeg

Pjesničkom večeri Vidovdanski književni susreti u Muzeju Hercegovine u Trebinju počele su Vidovdanske svečanosti.

U organizaciji trebinjske podružnice Udruženja književnika Republike Srpske, na pjesničkoj večeri posvećenoj Vidovdanu učestvovali su pjesnici iz Srbije, Crne Gore i Hercegovine - Marija Viktorija Živanović, Milica Bakrač, Aćim Višnjić, Radoslav Milošević, Dobroslav Ćuk, Olgica Cice, Svetlana Buđen, Suzana Ljepava, Nataša Stanić i Ansambl Brojanica.

Potpredsjednik trebinjske podružnice Udruženja književnika Srpske Dobroslav Ćuk istakao je da je cilj da ova manifestacija, u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta, postane tradicionalna i da već poprima međunarodni karakter.

- Vidovdan je nešto u šta svi treba da budemo zagledani i tako smo i odlučili zajednički sa književnicima iz Srbije da se organizuje ova manifestacija - rekao je Ćuk.

Direktorka trebinjskog Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je da su na večerašnjoj manifestaciji prisutni domaći i književnici iz Srbije i Crne Gore.

- Prvi put u Trebinju će biti i Prizrenka koja živi u Crnoj Gori Radmila Knežević, a čućemo i pjesme koje njeguju prizrenski dijalekat - navela je Grujićeva.

Učesnici manifestacije su biranim muzičkim i poetskim iskazom pokušali da ožive sjećanje na vrijeme Kosovske bitke.

U okviru Vidovdanskih svečanosti, promovisane su i knjiga poezije "Pesme prizrenske" Radmile Knežević i zbirka poezije "Bogorodica Ljeviška u pesmama" koju su priredile Kneževićeva i Lela Marković.

Glumica i pisac Radmila Kneževićev rekla je da će večeras publika u Trebinju na poetsko-književnoj večeri moći da čuje o najvećoj baštini grada Prizrena, prizrensko-timočkom govoru i nadaleko poznatoj prizrenskoj muzici.

Ona je navela da će biti predstavljen i zbornik najljepših pjesama posvećenih Crkvi Bogorodica Ljeviška, a sav prihod od kupljenih knjiga "Bogorodica Ljeviška u pesmama" ići će za obnovu te svetinje.

- Vidovdan je svuda gde nam je srce i poznato je koliko je narod Hercegovine vezan za Kosovo i Metohiju. Nadam se da će svi uživati u pesmama posvećenim carskom gradu Prizrenu - naglasila je Kneževićeva.

Knjiga "Pesme prizrenske" predstavlja zbirku pjesama pisanih prizrensko-timočkim dijalektom, a istaknuto je da kroz te pjesme Kneževićeva želi da sačuva duh starog Prizrena i njegov autentičan govor.

Antologiju o Bogorodici Ljeviškoj koju su priredile dvije Prizrenke čini 91 pjesma o toj svetinji.

Poezijom, na svojevrstan način pjesnici iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske dočaravaju duhovni, identitetski i istorijski značaj ove crkve u Dušanovom gradu na Bistrici, istaknuto je na knjižvnoj večeri.

U programu je, osim autora, učestvovao i književnik Miroslav Aleksić uz klavirsku pratnju Ninoslave Zlatković.