Curic gracanica vidovdan1.jpg

Gradonačelnik Grada Trebinja Mirko Ćurić prisustvovao je zajedničkoj svečanoj sjednici opštine Gračanica i Privremeni organ SG Priština povodom Vidovdana i 635. godišnjice Kosovske bitke.

Sjednica je počela intoniranjem himne Bože pravde u izvođenju hora „Kralj Milutin“, nakon čega se u ime Eparhije raško-prizrenske prisutnima besjedom obratio episkop novobrdski Ilarion.

Prisutnima se obratila i predsjednik Opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić koja je tom prilikom istakla da Vidovdan nije samo sjećanje na Kosovski boj, nego dan koji je utkan u identitet i postojanje svakog od nas.

Curic gracanica vidovdan2.jpg

Gradonačelnik Ćurić je rekao da ima posebnu čast da što je u Gračanici, na Kosovu i Metohiji, gdje je rekao da su Trebinjci i Hercegovci uz srpski narod u našoj svetoj zemlji.

“Kosovo i Metohija nisu samo geografski pojmovi, to je duhovni centar srpskog naroda, mjesto gdje su utkane naše najdublje vrijednosti, naša pravoslavna vjera, kultura i istorija. Ova sveta srpska zemlja nosi u sebi uspomene na vijekove borbe, ali i nade, slobode, vjere i ljubavi našeg naroda”, naveo je Ćurić.

On je istakao da svaki kamen, svaki hram, svaka crkva na Kosovu i Metohiki svjedoče o euništivoj vezi srpskog naroda sa ovim prostorima.

“Naš veliki Sveti knez Lazar je odlukom da izabere Carstvo nebesko pokazao svijetu da su za nas Srbe vjera i sloboda iznad svega. Njegova žrtva i žrtva njegovih vitezova u Kosovskoj bici ostaju vječno upisane u našem kolektivnom pamćenju kao simboli nepokolebljive hrabrosti i odanosti otadžbini”, dodao je Ćurić.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, politički predstavnici, odbornici i brojni gosti gradskih uprava iz centralne Srbije, Vojvodine, Republike Srpske, Crne Gore.

U punoj sali gračaničkog Doma kulture priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program.