Crna gora granica.jpg

Crna Gora bilježi nešto manje turista posebno u prvom kvartalu ove godine i taj trend je nastavljen, izjavio je danas predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica, koji uzrok tome djelimično vidi u lošijim vremenskim prilikama, ali i odlasku Ukrajinaca koji su prošle godine značajno uticali na poslovanje.

Mikavica kaže da je i dalje veliki problem nedovoljna priprema za sezonu i nemogućnost države da, kako kaže, bolje uveže sve segmente od kojih ova privredna grada umnogome zavisi.

"Ukrajnici se vraćaju svojim domovina ili idu dalje ka Evropi i tu bilježimo značajan pad, takođe i kod Instituta 'Dr Simo Milošević' zbog izostanka Skandinavaca. Veliki pad bilježi i Ulcinj, jer najbrojniji gosti sa Kosova* sada su dobili bezvizni režim i opredijelili su se za druge destinacije", naveo je Mikavica gostujući TVCG, prenosi Tanjug.

Dobra popunjenost kapaciteta, kada je riječ o kolektivnom smještaju, zabilježena je u Herceg Novom i to za 12 odsto više nego prošle godine.

"Za razliku od njih generalno nismo se baš dobro pripremili. Mi smo sa drugim udruženjima vezanim za turizam, još u januaru pokrenuli aktivnosti da se krene u pripeme, sa preporukama šta nije bilo dobro i šta bi trebalo promijeniti. Nedostatak kadra i siva ekonomije su svakako dugogodišnji problemi....", rekao je Mikavica.