Pero tunguz.jpg

U Domu mladih bili smo u prilici da svjedočimo još jednom originalnom djelu, sa bazično drugačijim pristupom našoj stvarnosti, donesenim kroz prošlost i minulu nam nacionalnu istoriju pod nazivom „Čatenje Pera Tunguza, ’arambaše“.

Riječ je o za cijelu Hercegovinu životno važnom i prelomnom vremenu sa kraja devetnaestog vijeka, vremenu „Nevesinjske puške“ i svehercegovačkog ustanka podignutog 1875. protiv tadašnjeg terora Osmanlija na našem prostoru.

Kroz lika ’arambaše Pera Tunguza, svojevrsnu biografsku priču čovjeka velikog srca koji ga je sa svojom hajdučkom družinom zapravo i pokrenuo, saznajemo mnoge danas nepoznate detalje vezane kako za taj događaj, tako i za to nama sada već daleko i slabo poznato vrijeme.

Osim svog scenskog karaktera, ova monodrama zapravo djeluje i edukativno, što je uz znalački monološki rukopis u ovom našem vremenu poremećenih društvenih vrijednosti možda i njen najveći kvalitet.

Kako saznajemo od Alhemičara, od samog početka bila je to i intencija za nastanak ovoga monodramskog teksta.

„Razgovarajući u više prilika sa pokojnim Nebojšom Glogovcem, rano preminulim bardom srpskog filma i pozorišta, o tome kako što kvalitetnije predstaviti Hercegovinu i Hercegovce na širem planu, kao i kako ponovo oživjeti sjećanja na to vrijeme u okviru same Hercegovine, složili smo se da su naša istorija i nacionalna tradicija pravi izvori iz kojih treba crpiti potrebno gradivo. Većeg događaja od Nevesinjske puške u bližoj nam prošlosti nije bilo, zato smo se saglasili da treba sa njim započeti“, kaže Alhemičar.

Rad na tekstu trajao je oko godinu dana i kada je završen Glogovac ga je primio u svoj laptop da započne rad na njemu.

"Bilo je to nekako u vrijeme njegovog rada na filmu 'Ustav Republike Hrvatske'. Poslije toga saradjivali smo na obilježavanju još jednog javnog događaja u Nevesinju i to je, nažalost, bilo posljednji put da smo se vidjeli. Zbog svega sam imao moralnu obavezu da taj tekst nekako donesem u javnost i posvetim ga jedinstvenoj figuri srpskog glumišta Nebojši Glogovcu. Na početku izvođenja teksta, na pozornici zato najprije palim veliku crkvenu svijeću, za pokoj duše dvojice naših velikana, Pera Tunguza, ’arambaše i Nebojše Glogovca čije djelo će nadrasti vrijeme", dodao je Alhemičar.

Naša preporuka ja da prvom idućom prilikom pogledate „Čatenje Pera Tunguza, ’arambaše“. Otvara to neke nove vidike u sagledavanju naše stvarnosti, a kroz prizmu jednog segmenta nacionalne prošlosti, ovoga puta ustanka Hercegovaca protiv tada najmoćnije vojske Evrope i svijeta.