Zarko butulija .webp

Trebinjski mališani po tradiciji, godinama unazad, svakoga ljeta ugoste djecu sa Kosova i Metohije ali je neobično to što je ove godine penzioner iz Trebinja Žarko Butulija ugostio dva dječaka iz opštine Štrpce.

U pitanju su dječaci Stefan i Andrija koji sada imaju po 12 godina, a što je još zanimljivije, Stefan je dječak koji je kao desetogodišnje dijete dospio u žižu javnosti jer je bio ranjen u napadu Albanaca dok je nosio badnjake.

Žarko je, zajedno sa trebinjskim učenicima i njihovim roditeljima uredno došao na odredište po svoje goste i kada smo pomislili da će ih ugostiti njegovi unuci, on nam je kratko odgovorio:

"Nee, ja ću ih ugostiti, pa sam zato i tražio dvojicu, da im zajedno bude običnije, a moja supruga i ja ćemo se potruditi da im nimalo ne bude dosadno i da, osim u onom protokolarnom programu koji je stvarno uzbudljiv, uživaju i u onom što smo im mi kod kuće pripremili. U komšiluku ih čeka cijela četa mališana koji će ih rado prihvatiti u svoje društvo i pokazati im ono što u Trebinju interesuje mladi svijet, a o čemu ja u mojim godinama baš i nemam veze“, kazao nam je Žarko.

Ovaj plemeniti i nasmijani čovjek je, kako kaže, odavno želio ugostiti nekoga od djece sa Kosova i Metohije, ali, budući da su njegova djeca odavno odrasli ljudi, a njegova unučad žive u Njemačkoj, bio je presretan kada je čuo da dolaze mališani iz opštine Štrpce.

"Stefan je unuk od moje rodice i ja sam odmah pitao da li dolazi on, a kada su mi rekli da dolazi – bez razmišljanja sam krenuo u Gradsku upravu i zatražio da Stefan bude kod mene i povede sa sobom druga kojega on želi, a sa svoje strane sam se i ja potrudio da im društvo upotpune djeca iz komšiluka", dodaje Žarko.

Stefana namjerno nismo željeli pitati ništa o strahotama koje je preživio od Albanaca, ali su nam zato i on i Andrija kratko kazali da jedva čekaju da upoznaju Trebinje, a čika Žarko će se za to sigurno svojski potruditi.

"Jedva čekam da dođemo kući i sačinimo plan kako će se dječaci što ljepše provesti u Trebinju“, rekao nam je Žarko koji je bio vidno uzbuđen grleći dvojicu mališana.

Trebinjski učenici, njihovi roditelji i nastavnici su, zajedno sa načelnicom Odjeljenja za kulturu u gradskoj upravi Slađanom Skočajić, dočekali u Trebinju 46 osnovaca sa Kosova i Metohije i njihova četiri nastavnika.

U pitanju su mališani iz Osnovne škole "Staja Marković" čiji direktor Čedomir Nikolić kaže da će im zasigurno ovo biti nezaboravno putovanje, a to je obećala i načelnica Skočajić, dodavši da je za njih pripremljen bogat program, od dječijeg adrenalinskog parka na izletištu Ubla, preko gradskih bazena, ali će ići i u pozorište, u kino, obići gradske kulturne ustanove, sa zajedničkom večerom za sve.