Folklor ani jovan ducic4.jpg

Dodjeljivanjem zlatne, srebrne i bronzane statue "Jovana Dučića" i dodjelom "Gran prija" završen je 11. Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.

Gran pri festivala osvojila je grupa "Bong Sen" iz Vijetnama i Ansambl "Junost" iz Novosibirska (Rusija).

Folklor ani jovan ducic5.jpg

U konkurenciji izvođačkih ansambala prvo mjesto osvojio je Ansambl "Pobuda 1937" iz Pernika (Bugarska), drugo mjesto i srebrnu statuu "Jovana Dučića" osvojilo je KUD "Pljevlja" iz Pljevalja (Crna Gora), a treće mjesto KUD Stevan Knićanin" iz Knića. (Srbija).

Kod veterana prvo mjesto osvojio je Srpski kulturni centar "Stefan Nemanja" iz Kraljeva, KUD "Mladen Stojanović" iz Mladenova je osvojilo drugo mjesto, a treće KUD "Todor Bušetić Toša" iz Poljnje(sva tri iz Srbije).

U konkurenciji muških pjevačkih grupa najbolji su bili Bilećani iz KUD "Grigor Milićević", a drugo mjesto pripalo je Pjevačkoj grupi "Guča" iz Dragačeva, a kod ženskih pjevačkih grupa prvo mjestonje pripalo KUD "Grigor Milićević" iz Bileće, drugo KUD "Mladen Stojanović" iz Mladenova i treće KUD "Ljubinje" iz Ljubinja.

Folklor ani jovan ducic3.jpg

Folklor ani jovan ducic2.jpg

Još jednom se pokazalo da ovaj festival svake godine okuplja sve veći broj učesnika sa različitih kontinenata i organizatori su uvjereni da će naredne godine biti održan Prvi svjetski festival folklora.

Stanovnici i gosti grada su dvije večeri uživali u raznim koreografijama iz šest država. Na festivalu je nastupilo 27 kulturno-umjetničkih društava sa oko 2.000 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Bugarske, Vijetnama i Rusije.

Festival je organizovao Ansambl nacionalnih igara "Jovan Dučić" iz Trebinja.

Folklor ani jovan ducic1.jpg