Poljoprivrednici masine2.jpg

U Petrovom polju danas je održana svečanost povodom završetka projekta „Osnaživanje lokalnih kapaciteta za efikasniju poljoprivrednu proizvodnju“ koji je realizovala Razvojna agencija Grada Trebinja kroz Finansijski mehanizam za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj 2021/2022. godine.

Ove aktivnosti zajednički provode Ministarstvo finansija Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

„Ukupan budžet projekta iznosio je 133.731 konvertibilna marka, a specifični ciljevi projekta su povećanje i osnaživanje postojećih resursa neophodnih za unapređenje uslova prerade i pakovanja poljoprivrednih proizvoda, te unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz nabavku modernizovane opreme dostupne malim poljoprivrednim proizvođačima“, kaže Bojan Benderać, direktor Razvojne agencije Grada Trebinja – Tredea.

„U Trebinju ima mnogo malih poljoprivrednih proizvođača, od kojih mnogi sarađuju sa Hercegovačkom kućom. Nabavkom i dodjelom mašina za preradu i pakovanje kroz Javni poziv, omogućena je isporuka većih količina i standardizacija proizvoda. Izbor mašina je usklađen sa potrebama proizvođača. Kroz edukaciju, proizvođači će unaprijediti svoje kapacitete i znanja o standardima i produktivnosti“, ističe Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja.

Poljoprivrednici masine1.jpg

U okviru projekta adaptiran je objekat od 40 metara kvadratnih za smještanje opreme za preradu i pakovanje poljoprivrednih proizvoda. Nabavljena je moderna oprema za usluge koje pruža Agrarni fond u svrhu unapređenja plasmana poljoprivrednih proizvoda, nabavljene su mašine za preradu proizvoda za potrebe malih poljoprivrednih proizvođača prema prethodno iskazanom interesu istih a organizovana je edukacija za poljoprivredne proizvođače na temu primjene standarda u proizvodnji i preradi te unapređenja produktivnosti.

„Grad Trebinje je tu da pomogne. Velika važnost ovog projekta je pomoć individualnim poljoprivrednim proizvođačima jer svaki njihov dobar rezultat i uspjeh je za nas velika radost. Sjetimo se prvih dana i pokretanja Hercegovačke kuće i možemo da budemo ponosni koliko je sve napredovalo. Sve je veća potražnja za zdravom hranom i mi ćemo pomoći našim individualnim proizvođačima. Kao posebnu vrijednost ovog projekta ističem održivost“, kaže gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

U Trebinju ima mnogo malih poljoprivrednih proizvođača, od kojih mnogi sarađuju sa Hercegovačkom kućom. Nabavkom i dodjelom mašina za preradu i pakovanje kroz Javni poziv, omogućena je isporuka većih količina i standardizacija proizvoda. Jedan od tih proizvođača je Đorđo Dabić.

„Veliko hvala Agrarnom fondu na donaciji, imam odličnu proizvodnju i plasiram uspješno proizvode zahvaljujući Agrarnom fondu“, kaže Dabić.

Dogradnjom i adaptacijom privremenog objekta, kao dijela već postojećeg kojim gazduje Agrarni fond, obezbijeđeni su mnogo bolji higijenski uslovi i brzina pripreme proizvoda za konačni plasman na tržište. Osim toga, kupovinom opreme za preradu i pakovanjem koja je smještena u novom prostoru, Agrarni fond je u mogućnosti da zadovolji rastuću potražnju za autentičnim hercegovačkim proizvodima.