Vece folklora pored trebisnjice 20241.jpg

Svečanim defileom učesnika i velikim zajedničkim kolom u Dučićevoj ulici počeo je dvodnevni jedanaesti Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.

Ove godine 27 ansambala iz Vijetnama, Bugarske, Rusije, Crne Gore, Srbije i Republike Srpske u konkurenciji je za 12 "Dučića" - po četiri zlatna, srebrna i bronzana u četiri kategorije.

U ime organizatora, Ansambla nacionalnih igara /ANI/ „Jovan Dučić“, Nebojša Ratković je pozdravio prisutne koji su došli na jug Hercegovine da prikažu tradiciju i kulturu svog kraja.

"Ovo je grad sportista, glumaca, književnika, slikara, pjesnika, ali i folkloraša i ovaj sabor folklora puno znači za naš grad. Za ovih deset godina blizu 30.000 folkloraša stiglo je iz mnogih država ne samo iz Evrope, nego i iz svijeta. Svi su ono u svoje gradove i držve onijeli lijepe utiske iz grada podno Leotara, a mnogi su se vraćali i vraćaju ponovo gradu na Trebišnjici", rekao je Ratković.

Vece folklora pored trebisnjice 20244.jpg

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković je naglasio da ovaj festival po kontinuitetu, organizaciji, broju učesnika i posjećenosti može da ponese i epitet svjetski.

"Trebinje je grad kulture, a posebno mjesto zauzima bogato nematerijalno naslijeđe i tradicija, igra, pjesma i običaji. Jedan od vrijednih čuvara tradicije je i ANI 'Jovan Dučić' na čelu sa Nebojšem Ratkovićem" kazao je Bošković.

Marija Seočanac član Organizacionog odbora Folklornog ansambla narodnih pjesama i igara "Bane Milenković" iz Novog Sela pored Vrnjačke Banje je naglasila da se ovaj ansambl prvi put predstavlja na jugu Hercegovine.

Vece folklora pored trebisnjice 20242.jpg

"Ovo je prvi put da dolazimo, ali ćemo se opet vratiti i vraćati našoj miloj Hercegovini. Ansambl koji je došao je spoj mladosti, sjećanja i vrsta poštovanja na sjećanje naših dugogodišnjih članova i njihovog rada. Na ovaj način želimo sve da im vratimo što su uradili za života", objasnila je Seočanac.

Vece folklora pored trebisnjice 20243.jpg