Trebinje evropski Grad sporta.jpg

Povodom kandidature Grada Trebinja za dobijanje prestižnog priznanja „Evropski grad sporta 2025“ od strane organizacije ACES Evropa danas je održana konferencija za štampu.

ACES Evropa je udruženje sa sjedištem u Briselu, koje svake godine dodjeljuje priznanja Svjetskoj prestonici, Evropskoj prestonici, regionu, gradu, ostrvu, zajednici i gradu sporta. Ova komisija je tokom boravka u Trebinju posjetila najznačajnije objekte sportske infrastrukture, pojedine sportske klubove i upoznala se sa detaljima vezanim za tradiciju i razvoj sporta u Trebinju. 

Predstavnik udruženja ACES Evropa Hugo Alonso iz Španije izrazio je nadu da će kandidatura Trebinja naići na podršku Komisije i da će Trebinje dobiti ovo vrijedno priznanje.

„Ono što sam vidio je da Trebinje ima odlične sportske objekte i kapacitete, sa izuzetnim timskim sportovima i nevjerovatnim vanjskim sportskim objektima i grad ulaže mnogo u razvoj sporta i sportske infrastrukture“, rekao je Alonso.

Početkom godine, Gradu Trebinju je od strane udruženja ACES Evropa odobrena kandidatura za apliciranje u cilju dobijanja priznanja „Evropski Grad Sporta 2025“.

„Trebamo da budemo ponosni na sve što imamo i što smo ostvarili u sportu. Hvala i generacijama prije nas koje su pomogle da se Trebinje sportski visoko pozicionira. Ovim priznanjem dobićemo međunarodno priznanje za sve naše napore koje smo uložili u razvoj sporta“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

Osim prestiža, dobijanje titule Evropski grad sporta može dodatno da unaprijedi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta i sportskih organizacija. Na današnjoj konferenciji za štampu govorili su i načelnik Odjeljenja za kulturu Trebinja Slađana Skočajić i predsjednik Sportskog društva „Leotar“ Boban Brnjoš.

Od gradova iz BiH u proteklim godinama ovo laskavo pruznanje dobili su Banjaluka 2017. i Bijeljina 2020. godine. Proglašenje će biti održano u decembru.