Egzodus srbi mostar.jpg

Paljenjem svijeća i spuštanjem cvijeća sa mosta u rijeku Bunu, u istoimenom mjestu kod Mostara, obilježene su 32 godine od pogroma i progona srpskog stanovništva.

Prije 32 godine udružene snage HVO , Vojske Republike Hrvatske i muslimanskih jedinica zarobile su, mučile i mučki ubile 29 srpskih civila i vojnika.

Za njihovu sudbinu i način stradanja još se ništa ne zna. Danas se obilježava i Dan nestalih Istočne Hercegovine, i dan kada je zapaljen Saborni hram u Mostaru, i kada je protjerano oko 30.000 Srba iz doline rijeke Neretve.

Od 29 stradalih, na današnji dan na Buni, traga se za još sedam tijela. Porodice i potomci stradalih kažu da pronalazak i identifikaciju posmrtnih ostataka koči politika, Tužilaštvo ne radi ništa iako su dostavljeni dokazi i video materijal.

U spomen kosturnici na identifikaciju čeka 80 cijelo ili fragmenti tijela. Inače, još se traga za 81 nestalim licem srpske nacionalnosti. Za stradale Srbe, u Sabornom hramu, u prisustvu rodbine i potomaka, i predstavnika udruženja, služen je pomen.