IMG-87daecd29b2c4170735ddb721d32e367-V.jpg

Povodom 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnog darivanja krvi, danas je Društvo dobrvoljnih davalaca krvi Grada Trebinja, organizovalo akciju darivanja najdragocjenije tečnosti. Položili su cvijeće na spomen obilježje preminulim i poginulim dobrovoljnim davaocima krvi ispred Bolnice Trebinje i na grob Perside Kočišević, osnivača trebinjske transfuziološke službe.

Kapi života darovali su članovi mnogobrojnih aktiva Društva dobrovoljnih davalaca krvi Trebinja ali i Hercegovine te humanisti iz Srbije i Crne Gore, sa kojima trebinjsko društvo ima dugogodišnju divnu saradnju.

Kapi života je danas darovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

„Dugogodišnji sam davalac krvi, s obzirom da imam rijetku krvnu grupu odazivam se kada god poziv uslijedi, ako prođem sve kontrole i ako sam zdrav, javim se, evo kao i danas. Upravo mi treba da budemo pozitivni primjeri i da se svi uključimo u ovu misiju humanosti. Već se širim Evrope i svijeta plaćaju kapi života, mi to ne treba da dozvolimo već da nastavimo stazama humanosti jer je to vijekovima bilo na ovim prostorima“, rekao je Ćurić.

Dragan Dobranić, predsjednik Društva dobrovolnjih davalaca krvi grada Trebinja ističe da se danas odazvao veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi.

„U Trebinju ima 23 stalna aktiva dobrovoljnih davalaca u kojima ima negdje od 20 do 50 članova. Služba za transfuzijsku medicinu ne bi trebalo da zaostaje za ostalim republičkim transfuziološkim službama i službama u regionu, znači, imamo krvi dovoljno“, naveo je on.

Humanista iz Kragujevca Andrija Kostić dolazi u Trebinje već desetak godina i učesnik je ove humane misije.

„Za 15 dana punim 65 godina i samim tim prestaje ova akcija. Ne treba poseban motiv za ovo, kada vidiš da je ljudima potrebna pomoć, ništa to nije teško. Potrudiš se da pomogneš“, navodi on.

Članove Društva dobrovoljnih davalaca krvi iz Trebinja i Hercegovine te goste iz Srbije i Crne Gore danas je u gradskoj upravi primio gradonačelnik Mirko Ćurić.

IMG-51a84bde90a82c319c1052f96c8d9031-V.jpg

IMG-feda7dea8f801375d54405ceab18bbdf-V.jpg