stanovi nevesinje2.jpg

U Nevesinju su danas svečano dodijeljeni ključevi 12 stanova za izbjegla i raseljena lica koja su svoje stalno mjesto prebivališta pronašle na području ove opštine.

Ovaj stambeni objekat izgrađen je u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja, a ukupna vrijednost radova iznosila je 1,2 miliona KM.

Potpredsjednik Vlade Srpske Alen Šeranić rekao je da je ovaj projekt realizovao Sekretarijat za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, a da je Vlada Srpske shodno kreditnom zaduženju izdvojila 1,2 miliona KM.

"Vrijednost svakog društva se ogleda u tome kako brine o najosjetljivijim kategorijama. Ovaj projekat je završen u saradnji sa opštinom Nevesinje. Mnogi projekti se realizuju u Hercegovini, a u posljednjih šest godina u opštini Nevesinje je izdvojeno više od 40 miliona KM iz raznih izvora", rekao je Šeranić.

On je poručio da su do sada izgrađene 532 jedinice i da će se uskoro završiti ovakvi projekti i u Trebinju, Doboju i Bijeljini.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da od danas 12 porodica koje su bile u alternativnom smještaju ili u socijalnoj potrebi dobija krov nad glavom.

On je podsjetio da je ovaj projekt urađen zahvaljujući Sekretarijatu za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske.

Avdalović je zahvalio brojnim zvaničnicima koji su pomogli u izgradnji zgrade, te pojasnio da je ključeve dobilo devet porodica iz alternativnog smještaja i tri porodice u socijalnoj potrebi.

"Ove porodice su izgubile imovinu ili je nisu imale uopšte. Ovo je velika radost za sve njih, a mi ćemo biti spokojniji. Ova zgrada se nalazi u centru grada. Zgrada je koštala oko milion maraka, a opština Nevesinje je uradila projektnu dokumentaciju, struju i priključke", rekao je Avdalović.

stanovi nevesinje1.jpg

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić rekao je da još 4.000 osoba u BiH očekuje da im se riješi stambeno pitanje.

"Puno je vremena proteklo od kada su ti ljudi pomaknuti sa svojih ognjišta. Ovaj projekat je finansiran iz kreditnih sredstava i ja se nadam da ćemo za ovo što je ostalo preko Federacije i Republike Srpske podići novi kredit od 100 miliona evra kojim će se riješiti ovih 4.000 porodica i da se završi ovaj projekat", dodao je Hurtić.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je implementator projekta, a zaduženja rade entitetske vlade.

Miro Čabrilo, koji je danas dobio ključeve doma, kaže da je ovo velika sreća za njegovu porodicu koja je nakon dugo godina riješila stambeno pitanje. Njegova supruga Gordna Čabrilo kaže da imaju četvoro djece i da im ovo mnogo znači s obzirom da ona i suprug ne rade.