Hapsenje.webp

U akciji "Roleks" uhapšeni su Milan Rašević i Rajko Grubač iz Foče, Jovica Grujić i Predrag Petković iz Banjaluke, Žarko Joknić iz Foče, Milan Lazarević iz Pala, Danijel i Branko Dragaš iz Drvara, Dražen Salamadija iz Foče i Miodrag Ateljević iz Trebinja, saznaje ATV.

Akcija se sprovodi širom BiH u cilju procesuiranja više osoba osumnjičenih da su kao organizovana kriminalna grupa krijumčarili marihuanu iz Crne Gore u BiH i dalje u zemlje Evropske unije. Akcija je pokrenuta na osnovu informacija prikupljenih dekripcijom "Skaj" aplikacije.

"Sumnja se da je ova grupa od kraja 2019. do početka 2021. godine prokrijumčarila oko dvije tone marihuane. Drogu su nabavljali u Crnoj Gori i prebacivali je u Foču i Bileću odakle su je dalje distribuisali prema Drvaru, Banjaluci, Laktašima, Palama i Sarajevu. Drogu bi sa različitim vozilima, koji su imali ugrađene improvizovane 'štekove' za skrivanje droge, prevozili ka zemljama zapadne Evrope", kaže izvor ATV-a.

Većina osumnjičenih ima bogate kriminalne dosijee i dovođeni su u vezu sa trgovinom narkotika. Pojedinci poput Raševića, Grubača, Salamadije, Joknića i Petkovića već su hapšeni u okviru akcija "Staza", "Golub" i "Storidž", koje su takođe realizovane pomoću podataka iz Skaj aplikacije.

Protiv Salamadije i Raševića je već podignuta i optužnica za krijumčarenje marihuane u okviru predmeta "Staza" kojim je obuhvaćeno 14 osoba koje se terete za krijumčarenje najmanje 600 kilograma marihuane.

Tokom akcije izvršeni su pretresi na 24 lokacije u Banjaluci, Foči, Bileći, Laktašima, Drvaru i Kantonu Sarajevo. U pretresima je otkriveno oružje, a između ostalog i službena uniforma Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja je otkrivena kod čovjeka koji nije zaposlenik UIO. Pronađeno je više registarskih oznaka stranih država i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem postupku.