smederevo trebinje (1).JPG

Poslije istorijskog Svesrpskog sabora održanog u Beogradu, potpisani su i prvi sporazumi o saradnji između škola iz Srbije i Srpske.

Dijana Ćetković i Ivan Ćilerdžić, direktori osnovnih škola "Dositej Obradović" iz Smedereva i "Jovan Popović" iz beogradske opštine Palilula, potpisali su Povelje o bratimljenju sa Miloradom Nadaždinom, direktorom JU OŠ “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški”, u prisustvu gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i Dejana Stošića, nosioca Zlatne medalje za zasluge za doprinos u jačanju veza između Republike Srbije i Republike Srpske.

"Ova Povelja će učvrstiti veze između bratskih opština Palilula i Trebinje. Saradnja će biti produbljena po više osnova kako na vaspitno-obrazovnom nivou kroz programe i saradnju nastavnog kadra, tako i kada je riječ o kulturnom niovu, jer ćemo organizovati aktivnosti kroz koje će se učenici upoznavati sa baštinom i tradicijom naših krajeva, kao i porodicama djece koja će se međusobno posjećivati. Na ovaj način naši đaci će se zbližiti i zajedno ćemo raditi na izgradnji svesti o tome da smo mi jedan narod i da treba da poštujemo i čuvamo zajednički nacionalni identitet, jer je to zalog za budućnost srpskog naroda", rekao je direktor OŠ "Jovan Popović" Ivan Ćilerdžić.

Prije dvije godine su najbolji učenici iz istočne Hercegovine boravili u Smederevu povodom 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i tada su bili gosti škole "Dositej Obradović" u Smederevu.

"Mi smo potom u maju, povodom Dana Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, boravili u Trebinju u uzvratnoj pos,eti. Od velikog značaja je potpisivanje Povelje o bratimljenju jer ćemo na taj način produbiti saradnju između naše dvije škole i time omogućiti našim učenicima da grade budućnost na temeljima zajedničke vjere, kulture i tradicije. Jedna dimenzija je unapređenje kvaliteta nastavnog procesa razmijenom iskustava, a druga, mnogo šira i značajnija je ostvarivanje neraskidivih veza srpskog naroda koji ima zajedničku prošlost, a ovakvim aktivnostima i nesumnjivo zajednicku budućnost", istakla je direktor OŠ "Dositej Obradović" Dijana Ćetković, 

Direktor trebinjske Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" Milorad Nadaždin rekao je da mu je velika čast što je i zvanično uspostavljena saradnja sa školama iz naše matice.

"Već treću godinu zaredom djeca iz Srbije dolaze u Hercegovinu zahvaljujući našem bratu i prijatelju Dejanu Stošiću", naveo je Nadaždin.

On je kazao da će ovim sporazumom proširiti saradnja u budućnosti na obostrano zadovoljstvo.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio se đacima iz Smedereva i Beograda na posjeti Trebinju i Republici Srpskoj.

"Nadam se da uživate u Trebinju i da ste posjetili brojne znamenitosti našeg grada. Važno je da djeca posjećuju svoju braću, jer Drina nije granica, već nas ona povezuje i još više učvršćuje naše jedinstvo", rekao je Ćurić.