Sinisa mali.webp

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je ekonomska razmjena između Srbije i Republike Srpske prošle godine premašila milijardu evra, kao i da očekuje da će u budućnosti biti još veća, te da je Srbija izdvajala i izdvajaće novac iz svog budžeta za Srpsku i četiri srpske opštine u FBiH.

Mali je na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Srpske, u okviru Svesrpskog sabora, podsjetio da je Srbija od 2018. godine do danas za projekte u lokalnim samouprava Srpske i u četiri grada u FBiH opredijelila 100 miliona evra.

Ministar finansija Srbije je istakao da je specijalizovana izložba "Ekspo 2027" najveća razvojna šansa za Srbiju, Srpsku i cijeli region za podizanje infrastrukture, te rast plata i penzija.

On je podsjetio da će Srbija naredne sedmice izdvojiti 10 miliona evra za izgradnju auto-puta Bijeljina-Sremska Rača, kao i da će auto-put Kuzmin-Sremska Rača biti završen do kraja godine.

Mali je dodao da će uskoro biti izabran izvođač radova i započeto projektovanje saobraćajnice od Požege do Kotromana na granici sa Republikom Srpskom, odnosno BiH, što će dodatno ubrzati protok robe i ljudi i približiti Srbiju i Srpsku.

Ministar finansija Srbije je naveo da ima mnogo planova kada je riječ o željezničkom saobraćaju, koji se odnose na prugu Beograd-Sarajevo, rekonstrukcije pruga, kao i da su posebno važne investicije u oblasti energetike, poput projekata u gornjem toku Drine, kao što su hidroelektrane "Paunci", "Foča" i "Buk Bijela".

On je rekao da treba da se krene i u projektovanje aerodroma u Trebinju, koji je od izuzetnog značaja za dalji ekonomski razvoj tog dijela Republike Srpske.

Mali je rekao da je mnogo važna i izgradnja gasovoda kroz Republiku Srpsku, koja će biti povezana kod Inđije na "Srbija gas", a koja preko Banjaluke treba da ide do Prijedora i Novog Grada.

On je istakao da je od velike važnosti i povezivanje privrednih komora Srbije i Srpske, kao i da se što prije napravi industrijska zona između Bijeljine i Zvornika, gdje će se otvoriti nove fabrike i nova radna mjesta.

"To je osnova svega. To garantuje mir i stabilnost", rekao je Mali, prenosi Srna.