252392.jpg

Rusija ne mijenja stav u vezi sa Dejtonskim sporazumom i smatramo da je Dejton osnov za očuvanje situacije u BiH, ali i za razvoj, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Istakao je da je stav Rusije poznat.

Naveo je da su ingerencije u Dejtonskom sporazumu fiksirane, te dodao da će Rusije doprinijeti tome.

“Gospodine predsjedniče, dragi prijatelju, srdačno vas pozdravljamo u Sankt Peterburgu. Ne tako davno smo se vidjeli u Kazanju na sportskom događaju. Danas ste primili naš poziv da učestvujete u radu foruma u Sankt Peterburgu. Mi smo jako radosni zbog toga”, rekao je Putin Dodiku.

Predsjednik Srpske je ruskom kolegi se zahvalio na principijelnost oko Dejtonskog sporazuma.

"Od strane Zapada Dejtonski sporazum je srušen, Rusija jedina zemlja koja je ostala uz njega. Hvala na principijelnom ponašanju na GS UN gdje su protivustavno pokrenute inicijative o rezoluciji o Srebrenici", rekao je Dodik Putinu.

"To ne doprinosi razumijevanju i pomirenju već dodatnim problemima i mi imamo osjećaj zadovoljstva da to nije bila ni prosta većina što govori da raste svijest šta se dešava na Zapadnom Balkanu", rekao je Dodik.

Ponovio je da Srpska nema namjeru da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

"Ostajemo istrajni da se ne pridružimo sankcijama. Vidimo da su partneri sa Zapada nervozni u tom pogledu. Naši odnosi su dobri i nemamo nijedno teško pitanje i mislim treba da nastavimo sarađujemo kao i do sada", rekao je Dodik Putinu.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ministar za naučnotehnološki razvoj Srpske Željko Budimir i šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović, prenosi ATV.

Dodik je ranije rekao da će zatražiti od predsjednika Ruske federacije da se razmotri način na koji bi se moglo obezbijediti prisustvo Republike Srpske i njena vidljivost na Forumu BRIKS-a.

Istakao je da će se zahvaliti predsjedniku Rusije za jasan stav u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kada je riječ o njenom stavu o rezoluciji u Srebrenici.

Dodik se prethodno sastao sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom.

Ovom prilikom, Dodik i Beglov potpisali su Zapisnik pregovora i Plana manifestacija za sprovođenje liste prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za 2024-2026. godinu.

Prethodno je predsjedniku Srpske, uručena medalja "Predsjedničke biblioteke Jeljcin", kojoj je on uručio knjigu "Na Drini ćuprija" na ruskom jeziku.

Dodik se sastao i sa rukovodstvom kompanije "Ruske željeznice", prenosi RTRS.