Rusija ukrajina .webp

Ukrajinske vlasti objavile su da su juče uspješno pogodile ruski raketni sistem S-300 koristeći oružje koje je isporučio Zapad. Sistem se nalazio na ruskoj teritoriji, piše CNN.

"Predivno je gorio. Radi se o ruskom S-300, na ruskoj teritoriji. I to unutar prvih par dana nakon dopuštenja da koristimo oružje koje je poslao Zapad na neprijateljskoj teritoriji", objavila je na Fejsbuku minisar ukrajinske vlade Irina Vereščuk i priložila navodnu sliku napada.

Ukrajina je i prije gađala mete na teritoriju Rusije, ali ovoga puta je to napravila zapadnim oružjem, što bi moglo izazvati oštru reakciju ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je upozorio NATO članice da bi trebale "biti svjesne s čim se igraju" kad govore o napadima na području Rusije, prenosi Index.hr.

Zapad prelazi crvenu liniju

Predsjednik SAD-a Džo Bajden dao je dopuštenje Ukrajini da za napade na rusku teritoriju koristi američko oružje pod uslovom da gađa samo mete u blizini granice kod Harkova. Ukrajina nakon ove odluke može koristiti artiljeriju Himars, koju joj je isporučio SAD, za napade na ruske vojnike i komandne centre u Rusiji, ali i dalje ne smije upotrebljavati američke sisteme dugog dometa.

Na sličan potez su se nedavno odlučile Njemačka, Francuska, Velika Britanija te još neke evropske zemlje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Bajdenovu odluku i kazao da se radi o "koraku naprijed" pri obrani Harkova.

Kremlj je juče poručio SAD-u da bi ga mogle čekati fatalne posljedice ako ignoriše upozorenja Moskve i ako Ukrajina krene gađati ciljeve na teritoriji Rusije oružjem koje je dostavio Vašington.