Teamp.webp

Donald Tramp, bivši američki predsjednik, koga je porota na sudu u Njujorku u četvrtak proglasila krivim za falsifikovanje dokumenata da bi sakrio plaćanje po*no zvijezdi da ćuti o njihovoj vezi, osudio je odmah proces kao "namješten" i "sramotu" i rekao da je on "vrlo nevin", a da će "prava presuda" biti donijeta na američkim predsjedničkim izborima u novembru, na kojima će biti kandidat opozicionih Republikanaca.

"Prava presuda će biti 5. novembra, i daće je američki narod", rekao je on tvrdeći da je novinarima u hodniku suda u Njujorku pošto je proglašen krivim po svim tačkama optužnice u tom krivičnom postupku, a ima ih čak 34.

Tramp je prvi bivši američki predsjednik koji je proglašen krivim u krivičnom postupku. On će biti predsjednički kandidat republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima u novembru, a rival mu je aktuelni predsjednik, demokrata Džozef Bajden.

Republikanski šef Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson osudio je "dan sramote i američkoj istoriji" reagujući na to što je Donald Tramp proglašen krivim na sudu u Njujorku.

"Danas je dan sramote za američku istoriju", rekao je Džonson i dodao da se radi o "čisto političkom, ne pravnom postupku", i da su optužbe "smiješne".

Iz izborne kampanje predsednika Džoa Bajdena, saopšteno je da "niko nije iznad zakona".

Porota od 12 članova proglasila je Trampa krivim za sve 34 tačke optužnice za falsifikovanje dokumenata u vezi sa šemom prikrivanja tajnih isplata novca zvjjezdi filmova za odrasle Stormi Danijels, kako bi je spriječio da izađe u javnost sa navodima o aferi sa Trampom neposredno prije dana izbora 2016. godine. 

Ovih 34 tačaka proizilaze iz 11 faktura, 12 vaučera i 11 čekova koji čine Trampovu mjesečnu nadoknadu troškova bivšem advokatu Majklu Koenu koji je isplatio 130.000 dolara Danijelsovoj, prenosi CNN. 

Tramp se izjasnio da nije kriv po optužbama u ovom slučaju i negirao je aferu sa porno glumicom. Protiv bivšeg predsjednika su podignute još tri optužnice, ali se ne očekuje da će ta suđenja biti održana prije izbora u novembru. 

Tramp se i u tim slučajevima izjasnio da nije kriv. Donald Tramp je prvi predsjednik u istoriji SAD koji je osuđen za krivično djelo.