Dodik.webp

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas u Bratuncu da će u narednih 30 dana biti predložen sporazum o mirnom razgraničenju.

"Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja", rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je istakao da niko nikoga ne treba da dira, da srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH.

Dodik je istakao da je ovo što su uradili sa rezolucijom o Srebrenici, o čijem prijedlogu će se danas raspravljati u Generalnoj skupštini UN, urađeno bespravno, da nisu uvažavali Srbe.

Predsjednik Srpske je pojasnio da se samo ako je tročlano Predsjedništvo BiH donijelo odluku onda može pokrenuti inicijativa u UN.

"To se nije desilo. To nije tako. Oni lažu", istakao je Dodik.

On je naveo da nije nikakvo čudo da UN, koje drže Amerikanci, to radi, navodeći da su Srbe dva puta bombardovali, a da o tome nije bilo odluke Savjeta bezbednosti UN.

"Mnogo što ostaje prekrišeno. Mi moramo da se tome suprostavimo. Naše suprostavljanje je mir. Naše suprostavljanje je mirni razraz. I to je ono što danas ovdje želimo da poručimo", rekao je Dodik, koji je danas sa premijerom Radovanom Viškovićem položio vijence na Centralni spomen-krst na bratunačkom groblju.

U Srebrenici će danas biti održana sjednica Vlade Republike Srpske u prisustvu predsjednika Republike Srpske, ministara iz Srpske u Savjetu ministara, kao i načelnika i gradonačelnika lokalnih zajednica sa područja Birča i Podrinja.