Noc muzeja1.jpg

U Muzeju Hercegovine Trebinje danas se obilježava Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja. Trebinjski Muzej se po 17. put priključuje ostalim domaćim i evropskim muzejima u obilježavanju ove manifestacije.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić je rekla da je ovaj datum veoma značajan za sve muzeje, te da je ovogodišnja tema „Muzeji za učenje i za istraživanje“.

„Kao i svake godine, obilježavanje smo počeli muzejskim radionicama za predškolce i osnovce, zatim smo pripremili izložbu radova Likovnog ateljea za odrasle 'Cerovac' iz Trebinja, gdje možemo vidjeti raskošan talenat neafirmisanih slikara, odnosno osoba koje se iz hobija i iz ljubavi prema umjetnosti bave slikarstvom. Stručnim vođenjem kroz izložbu 'Nikola Tesla - Čovek iz budućnosti' Vladimira Perića, autora i kustosa Muzeja Nikole Tesle iz Beograda zaokružili smo dvomjesečno gostovanje ove izložbe, koja je bila izuzetno posjećena“, kazala je Grujić.

Ona je dodala da su obilježavanje ove manifestacije, kao i svake godine, upotpunili učenici trebinjske Muzičke škole koji su priredili koncert.

„Muzejske zbirke su otvorene večeras do ponoći. Mi ćemo čekati sve Trebinjce i goste koji su tu, da posjete naše postavke, između ostalih, jednu koja je najnovija a to je virtuelno posjećivanje austrougarskih utvrđenja. Ideja obilježavanja 'Noći muzeja' jeste da mlade osobe jedno veče izlazak u grad zamjene izlaskom u muzej“, navela je Grujić.

Direktor Obrazovnog centra „Cerovac“ Miljana Miskin je rekla da je večeras svoje radove izložilo 13 polaznika Likovnog ateljea za odrasle „Cerovac”.

„Likovni atelje za odrasle djeluje u okviru Obrazovnog centra 'Cerovac' već četiri godine i večeras su pred trebinjskom publikom radovi koji su nastali u prethodne dvije godine. Svoje radove je izložilo 13 polaznika ovog ateljea“, dodala je Miskin.

Noc muzeja2.jpg

Snježana Domazet, profesor Likovnog ateljea za odrasle „Cerovac” kaže da je veoma ponosna na sve polaznike ateljea i na večerašnju izložbu.

„Večeras možete vidjeti 60 radova polaznika našeg ateljea i ovo je veliki uspjeh za sve njih. Tehnike su akril na platnu, ulje, crtež, akvarel, ima i kombinovanih tehnika. Riječ je o ženama u 'zlatnim godinama' i ova izložba je dokaz da sve one imaju nevjerovatan talenat, koji su dugo potiskivale i koji je konačno izašao na površinu. Rezultati su fantastični“, rekla je Domazet.

Međunarodni dan muzeja od 1977. obilježava se 18. maja, kada je prvi put proslavljen. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u obilježavanju ove manifestacije.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu, 1997. godine, a od 2004. godine, iz Francuske je potekla ideja da se organizuje jedinstvena Evropska noć muzeja, od kada se ova manifestacija održava u mnogobrojnim gradovima Evrope.