Kupovina odjeca.jpg

Čuveni maloprodajni lanac Esprit će podnijeti zahtjev za stečaj u samoupravnom okružnom sudu u Dizeldorfu, prenosi magazin „Tektil Virtschaft”.

Pogođeno je još šest podružnica i 1.500 zaposlenih, javlja Bild.

Kompanija je saopštila: „Cilj je restrukturiranje Espritovog evropskog poslovanja, kojim se uglavnom upravlja iz Njemačke, i repozicioniranje za budućnost“.

Mod-Riz je rekao da su već vođeni razgovori sa zainteresovanim finansijskim investitorom.

Bankrot nije iznenađenje. Kompanija, sa sjedištem u Ratingenu kod Dizeldorfa, godinama je u krizi.

Esprit je već prošao kroz stečajni postupak zaštitnog štita 2020. Prilikom tog stečaja je otpušteno oko trećine radne snage. Zatvoreno je 100 filijala, piše Blic.

Sve mjere štednje i zatvaranje filijala nisu pomogle. Prema najavi, prethodni generalni direktor Man Ji Jip će napustiti kompaniju. Sada ih preuzima tim koji predvode advokati za nesolventnost Kristijan Gerlof i Kristijan Štofler.

Modna industrija nije nova za Gerlofa. Već je pazio na Eskadu, Džerija Vebera, Adlera i Halhubera.

Nedavno je Gerlof prodao sportski lanac Tennis-Point kao stečajni upravnik.

„Esprit je globalno poznat mejnstrim modni brend, ali već neko vrijeme pati od pada prodaje, u kombinaciji sa brojnim restrukturiranjem i promjenama u menadžmentu“, rekao je Gerlof.

Esprit je aktivan u oko 40 zemalja širom svijeta i ima sjedište u Ratingenu i Hong Kongu. Njemačka je najvažnije tržište za Esprit, 57 od 124 evropske filijale je u Njemačkoj.

Ovo nije prvo tržište na kojem modni brend ima probleme. Krajem marta pojavila se vijest u švajcarskim medijima o bankrotu Esprita na njihovom tržištu. Takođe, a potom i u Belgiji.

Prezaduženost podružnice švajcarskog Esprita iznosila je oko 12 miliona franaka na kraju 2023.