Promocija Muzej-min.jpg

U okviru manifestacije "Dani svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog" u Muzeju Hercegovine je održana promocija izdanja izdavačkih kuća „Sveviđe” i „Vidoslov”.

Izdavačke kuće „Sveviđe” i „Vidoslov” predstavile su čitaocima posljednja književna izdanja bratskih eparhija, budimljansko-nikšićke i zahumsko-hercegovačke i primorske.

O knjizi „Pisma 1947-1955 Šmeman-Florovski” u izdanju „Sveviđa” govorio je protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, glavni urednik izdavača i profesor dr Rade Kisić, profesor Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kisić je naglasio da se u knjizi „Pisma 1947-1955 Šmeman-Florovski”, pored sabranih, sačuvanih i dostupnih pisama ova dva velikana pravoslavnog bogoslovlja, nalazi i obimna i organizovana materijalna i duhovna podrška za puno i duboko razumijevanje konteksta i bezbjednog ulaza u prepisku da ih još ih više razumijemo i zavolimo, a kroz njih konačno sagledamo znane nam i neznane puteve vjere.

„Sačuvana pisma osvjetljavaju kako vrijeme u kome su pisana, tako i one koji su ih pisali u konkretnim istorijskim, društvenim i privatnim okolnostima, ali i sve one sa kojima su dolazili u dodir, njihove saradnike i savremenike, prijatelje i saputnike“, kazao je Kisić.

Štampano u izdanju „Vidoslova”, djelo „Priča o hrišćanstvu – istorija 2000 godina hrišćanske vjere” autora Dejvida Bentli Harta, pravoslavnog teologa, renomiranog pisca i univerzitetskog profesora, predstavio je protojerej-stavrofor Dražen Tupanjanin, autor prevoda i član uređivačkog odbora izdavača.

Tupanjanin je istakao da „Priča o hrišćanstvu – istorija 2000 godina hrišćanske vjere”, pored vremenskog raspona kojim se bavi i koji je čini jedinstvenom, izdvaja se i po tome što na podjednak način tretira različite hrišćanske zajednice, bile one male ili velike, pravovjerne ili jeretičke, ne izostavljajući ni one krajeve svijeta, poput Dalekog Istoka, koji u djelima sličnog sadržaja obično nisu zastupljeni.

„Knjiga ove vrste u stanju je da nam probudi maštu, navede nas da se zapitamo o validnosti ustaljenih tumačenja događaja i procesa iz prošlosti hrišćanske vjere, i uputi na razmišljanja o njenoj budućnosti u vremenu koje je pred nama“, naglasio je Tupanjanin.