vrucina.jpg

Zbog klimatskih promjena i posljedica globalnog zagrijavanja proteklih mjeseci u Srbiji su u nekoliko navrata izmjerene ljetnje i tropske temperature koje će se poslije promjenjivog početka maja uskoro biti ponovo aktuelne. Tokom ovog mjeseca, prema dugoročnoj prognozi, imaćemo dva tropska talasa, odnosno dane u maju sa temperaturom višom od 30 stepeni!

Početak mjeseca i prvu dekadu maja obilježila su prolazna naoblačenja sa neujednačenom količinom padavina u vidu pljuskova sa grmljavinom, međutim, modeli za dugoročnu prognozu vremena ukazuju na to da će i količina i rasprostranjenost padavina u drugom dijelu mjeseca biti manja nego u prvoj polovini.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kažu da nas narednih dana očekuje promjenjivo vrijeme, ali bez većih količina padavina. U petak, 10. maja biće kratkotrajne kiše ili pljuskova ponegde na zapadu i jugu Srbije, dok će u ostalim krajevima veći dio dana biti suvo sa sunčanim intervalima. U subotu će u gotovo svim krajevima padavine potpuno izostati, biće najviše sunčanih intervala i temperatura ostaje od 20 do 24 stepena Celzijusa.

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ kaže da će u nedjelju frontalni sistem, koji je u sklopu polja niskog vazdušnog pritiska iz istočne Evrope, ponovo u većini krajeva Srbije usloviti kišu i kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom, ali taj frontalni sistem stiže oslabljen tako da već u nedjelju uveče očekuje razvedravanje u svim krajevima zemlje malu količinu padavina.

Kratko zahlađenje, pa drugi tropski talas

Druga polovina maja će biti dosta toplija od prosjeka i u našoj zemlji se očekuje da bude sa deficitom padavina. Poslije kratkotrajnog naglog porasta temperature do 30 i više stepeni, od 18. do 21. maja treba očekivati kratkotrajno zahlađenje sa povratkom na temperature od 20 do 25 stepeni Celzijusa.

"Do kraja mjeseca očekujemo ponovo toplo vrijeme i maksimalne temperature oko 30 stepeni. U većini mjesta bi bilo dosta sunčanih intervala, a pojava padavina biće rijetka ili izolovana u vidu kratkotrajnih lokalnih pljuskova, prije svega u brdsko–planinskim predjelima i u zapadnoj i sjeverozapadnoj Srbiji. Oblačni sistem sredinom mjeseca, koji sa sjevera Jadrana preko zapadnog Balkana ide prema srednjoj Evropi, trebao bi da ostane dominantan i do kraja mjeseca u smislu da to bude preovlađujuća putanja oblačnih sistema. Oni bi naše područje obilazili", kaže Slobodan Sovilj.

Dodaje da treba računati da će maj biti topliji od prosjeka, da će imati pozitivno odstupanje temperature za bar 1 stepena, a da će količina padavina na kraju mjeseca ipak biti prosječna u većini mjesta, od 60 do 90 litara po kvadratnom metru.

"S obzirom na to da je u prvoj dekadi mjeseca bilo padavina, istina da su bile neujednačene, u većini mesta trebalo bi da je već dostignuta mjesečna norma padavina do kraja mjeseca", zaključuje Sovilj.

Najtopliji i najhladniji maj u istoriji mjerenja

Najviša temperatura u maju - 19. maja 1996. godine izmjereno je 34.9 stepeni Celzijusa

Najmanje izmjerena temperatura u maju - 3. maja 1935. godine i iznosila je -1.4 stepena

Maksimalna dnevna količina padavina u maju u Beogradu registrovana je 15. maja 2014. godine, kada je palo 110 litara kiše po kvadratnom metru za samo jedan dan, 

"To su količine koje smo imali širom zapadne i centralne Srbije, to su zaista ekstremne količine padavine. Te godine smo imali poplave", kaže Slobodan Sovilj.

Prva polovina aprila 2024. bila je ekstremno topla, zatim je uslijedio period zahlađenja zbog čega se smatralo da neće biti rekordno topao, prenosi Mondo.