CSS-min.jpg

Tehnička škola Trebinje organizovala je danas izložbu učeničkih radova, a prikupljeni prilog biće usmjeren za podršku radu Fondacije „Sveti Vukašin“.

Na izložbi pod nazivom „U svjetlosti princa“ predstavljeni su likovni i kaligrafski radovi učenika koji učestvuju u programu „Naum“.

Emilija Bokić, učenik Tehničke škole Trebinje je rekla da program nosi naziv „Identitet vrijednost i važnost“, te izgrađuje svijest o važnosti očuvanja jezika, nacionalnog duha, razvijanje duha ljubavi, dobročinstva i svetosavlja.

„Pored 15-tak učenika naše škole, u ovom programu učestvovalo je i pet učenika iz Osnovne škole 'Vuk Karadžić'. Srećna sam što je moj rad- esej na ovoj izložbi, a posebno sam se ovrnula na zakonopravilo Svetog Save i redovno pišem eseje i učestvujem na svim konkursima. Program je trajao cijelo prvo polugodište i puno je uloženo truda i svi smo ponosni i srećni danas. Imamo podršku svih profesora, a najviše profesorice Žanele Pažin“, istakla je Bokić.

I učenica Tehničke škole Trebinje Jovana Mijanović, koja je učestvovala u ovom programu, kaže da su pored izložbe literarnih i likovnih radova napravili i priručnik sa sličicama.

„Najviše je izložena kaligrafija, kako bi predstavili život i djelo Svetog Save. Imamo i par eseja, sa kojim sam se i ja predstavila“, navela je Mijanović.

Nebojša Bovan, direktor Tehničke škole Trebinje rekao je da je izložba rad učenika ove škole koji učestvuju u programu „Naum“, a nastala je za nekoliko mjeseci.

„Tehnička smo škola, ali možemo da pokažemo da se bavimo i umjetnošću i da imamo mnogo talentovane djece koja će da prezentuju svoje radove i školu“, naveo je Bovan i dodao da su učenici izrazili želju da izložba bude humanitarnog karaktera, a sav prilog koji bude skupljen biće uplaćen Fondaciji „Sveti Vukašin“.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja je istakao da radovi učenika zaslužuju pažnju, a najvažnije je da je izložba humanitarnog karaktera, čime su dali doprinos za sve one koji su ugroženi na području Trebinja i Hercegovine.

„Sve ovo je značajno i pokazuje da od malih nogu Trebinjci, Hercegovci i građani Republike Srpske imaju humanitarnu notu“, rekao je Ćurić.

Program „Naum“ je dio projekta koji realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom RS i Društvom psihologa RS za rad sa talentovanom i darovitom djecom u školama RS.