ivanica.jpg

Srpski povratnici u mjestu Ivanica uznemireni su i uplašeni zbog, kako navode, provokacija koje su doživjeli na veliki petak, 3. maja u ovom mjestu, kada su u neposrednoj blizini srpskih kuća na razglas puštane Thompsonove pjesme i ispljen vatromet.


Jedan od mještana navodi da je na Veliki petak, koji pravoslavni vjernici svetkuju u najvećoj tišini, u Ivanici organizovan turnir u malom fudbalu koji se pretvorio u uznemiravanje mještana srpske nacionalnosti.

”Srbi na Ivanici su jako uznemireni i povrijeđeni. Na igralištu su istaknute hrvatske zastave, na razglas puštane Thopmsonove pjesme koje vrijeđaju Srbe, a čak su ispalili i vatromet. Ne osjećamo se prijatno. Tu je bilo i mnogo osoba sa strane koje nisu mještani. Ovo je klasična provokacija i izazivaje vjerske i nacionalne netrepeljivosti”, kaže mještanin Ivanice.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona kazali su nam da nije evidentiran nikakav incident u petak na Ivanici. Saznajemo da je policija izlazila na lice mjesta, međutim nikakva zabilješka nije napavljena.

Načelnik Ravnog Andrija Šimunović upoznat je sa ovim događajem i kaže da će u idućoj sedmici napraviti zajednički sastanak mještana i organizatora turnira kako bi se nesuglasice, ako ih je bilo, riješile.

”Policija nije zabilježila nikakav incident. Ono što je do nas došlo kao informacija jeste da je organizovan turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu koji je planiran još prije dva mjeseca. Ovo je druga godina zaredom da se taj turnir organizuje i učestvovalo je 12 ekipa, a prvi dan turnira organizovan je na Ivanici. Bio je žar navijanja i tu su ljudi organizovali i domjenak i vatromet, ali nikome nije palo na pamet da provocira i inicira bilo kakakv problem. Kako je na Ivanici stanovništvo miješano, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, kako sam saznao pravoslavnima je najviše zasmetalo što je to bilo na veliki petak. Momci iz organizacije nisu računali na to da je veliki petak i da je pravoslavni praznik. Neću reći da u nekim situacijama, posebno ako se popije, nema pojedinaca koji kroz neke svoje nastupe ili izjave mogu napraviti problem, ali to su samo pojedinci”, kaže načelnik.

On ističe da će nastojati da u narednoj sedmici napravi sastanak oko ovoga događaja, kao i bilo kog drugog problema. ”Ivanica je primjer suživota, škola ima dva programa, djeca tri puta zajednički treniraju borilačke vještine. Nema nikakvih tenzija, ni problema bilo kakve vrste i tako će biti i ubuduće”, ističe Šimunović.