ivanica.jpg

Српски повратници у мјесту Иваница узнемирени су и уплашени због, како наводе, провокација које су доживјели на велики петак, 3. маја у овом мјесту, када су у непосредној близини српских кућа на разглас пуштане Тхомпсонове пјесме и испљен ватромет.


Један од мјештана наводи да је на Велики петак, који православни вјерници светкују у највећој тишини, у Иваници организован турнир у малом фудбалу који се претворио у узнемиравање мјештана српске националности.

”Срби на Иваници су јако узнемирени и повријеђени. На игралишту су истакнуте хрватске заставе, на разглас пуштане Тхопмсонове пјесме које вријеђају Србе, а чак су испалили и ватромет. Не осјећамо се пријатно. Ту је било и много особа са стране које нису мјештани. Ово је класична провокација и изазиваје вјерске и националне нетрепељивости”, каже мјештанин Иванице.

Из МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона казали су нам да није евидентиран никакав инцидент у петак на Иваници. Сазнајемо да је полиција излазила на лице мјеста, међутим никаква забиљешка није напављена.

Начелник Равног Андрија Шимуновић упознат је са овим догађајем и каже да ће у идућој седмици направити заједнички састанак мјештана и организатора турнира како би се несугласице, ако их је било, ријешиле.

”Полиција није забиљежила никакав инцидент. Оно што је до нас дошло као информација јесте да је организован турнир мјесних заједница у малом фудбалу који је планиран још прије два мјесеца. Ово је друга година заредом да се тај турнир организује и учествовало је 12 екипа, а први дан турнира организован је на Иваници. Био је жар навијања и ту су људи организовали и домјенак и ватромет, али никоме није пало на памет да провоцира и иницира било какакв проблем. Како је на Иваници становништво мијешано, Хрвати, Срби, Бошњаци, како сам сазнао православнима је највише засметало што је то било на велики петак. Момци из организације нису рачунали на то да је велики петак и да је православни празник. Нећу рећи да у неким ситуацијама, посебно ако се попије, нема појединаца који кроз неке своје наступе или изјаве могу направити проблем, али то су само појединци”, каже начелник.

Он истиче да ће настојати да у наредној седмици направи састанак око овога догађаја, као и било ког другог проблема. ”Иваница је примјер суживота, школа има два програма, дјеца три пута заједнички тренирају борилачке вјештине. Нема никаквих тензија, ни проблема било какве врсте и тако ће бити и убудуће”, истиче Шимуновић.