rusija oruzje.jpg

Rusija proizvodi oružje rekordnom brzinom, dok ukrajinski partneri sa Zapada pokušavaju da povećaju podršku Kijevu, ali nisu u tome uspješni kao Rusi, navodi "Geopolitika".

Tokom prošle godine Rusija je razvijala novo oružje i municiju brže nego ikada u svojoj modernoj istoriji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da je Ruska Federacija uspjela je ubrza proizvodnju oružja, zahvaljujući velikim isporukama mašina, mikroelektronike i optike, uglavnom iz Kine.

"Rusija već proizvodi više oružja i vojne opreme nego što joj je potrebno za rat protiv Ukrajine i puni svoja skladišta", navodi njemački ministar odbrane Boris Pistorius.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavljuje da će ove godine prvi primjerci protivvazdušnog raketnog sistema nove generacije "S-500" u dvije verzije biti isporučeni ruskoj vojsci.

U međuvremenu, evropski odbrambeni sektor vrlo je spor u povećanju proizvodnih kapaciteta.

SAD se suočavaju s problemima kada je riječ o snabdijevanju Ukrajine većim količinama vojnog materijala.

Bilo da se radi o topovskim granatama ili projektilima za sistem "patriota", SAD nemaju resurse za proizvodnju i pružanje ni polovine onoga što Ukrajina zahtijeva kako bi u ratu postala ravnopravna sa Rusijom.

Američki republikanski senator Džejms Dejvid Vens ističe da je "situacija sa ljudstvom u Ukrajini još gora od problema sa muncijom".

"Bajdenova administracija nema održiv plan da Ukrajinci dobiju rat. Što se prije Amerikanci suoče sa ovom istinom, prije ćemo moći popraviti ovaj nered i posredovati za mir", ukazuje Vens.