Dani svetog vasilija najava.jpg

Манифестација "Дани Светог Василија Тврдошког и Острошког", посвећена овом великом светитељу и чудотворцу, биће одржана у Требињу од 9. до 12. маја уз мноштво духовних и културно-умјетничких садржаја, најавили су данас организатори.

Представник за културу и медије Епархије захумско-херцеговачке и приморске Бранислав Рајковић рекао је да ће манифестација бити свечано отворена сутра у 19.30 часова у порти Саборног храма Преображења Господњег у Требињу.

"Одмах затим слиједи разговор са острошком братијом и игуманом, што само по себи свједочи о нераскидивој вези наше епархије са епархијом и градовима у Црној Гори који јединствено прослављају овог светитеља", рекао је Рајковић на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка промовисати издања својих издавачких кућа "Видослов" и "Свевиђе" 10. маја у 18.30 часова у Музеју Херцеговине.

"Ове године имамо јединствену прилику да у Требињу премијерно присуствујемо извођењу опере Народног позоришта из Београда и новосадског Српског народног позоришта `Деспот Стефан`. Либрето ове опере коју је урадила Зорица Кубуровић урађен је са благословом и рецензијом блаженопочившег епископа Атанасија", рекао је Рајковић.

Начелник градског Одјељења за културу Слађана Скочајић рекла је новинарима да је Требиње, заједно са Епархијом захумско-херцеговачком и приморском, припремило четвородневни програм који ће бити изведен у Саборном храму и Музеју Херцеговине.

"Имаћемо прилику да слушамо оперу 10. маја увече и наш црквени хор 11. маја увече који ће имати госте - црквени хор храма у Подгорици. Након уобичајеног саборовања у Мркоњићима и приредбе коју ће приредити ученици основне школе која обиљежава славу, завршницу ћемо имати концертом етно-групе `Калем` у Музеју Херцеговине ", навела је Скочајићева.

У оквиру манифестације биће уручене награде ученицима који су учествовали на литерарном конкурсу "Стазама Светог Василија".

Покровитељи манифестације су Епархија захумско-херцеговачка и град Требиње, а допринос ће дати Културни центар Требиње, Музеј Херцеговине, као и вјероучитељи Епархије, сестринство манастира Светог Василија у Мркоњићима, Црквени хор "Свети Василије Острошки и Тврдошки".