Predstava gimnazija3.jpg

U prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra dramska grupa Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja premijerno je izvela pozorišni komad „Dobro došli, kićeni svatovi“.

Jedan od glumaca u predstavi Milan Andrić ističe da je prikazano dosta hercegovačkih običaja koje ranije nije znao.

„Ideja za ovu predstavu nastala je u saradnji sa školom 'Prvi licej' iz Kavale u Grčkoj, kako bismo im predstavili i pokazali naše hercegovačke običaje. Aktivno se pirpremamo od februara, imamo svakodnevne probe. Kostime su nam obezbijedili ANI 'Jovan Dučić' iz Trebinja i Guslarsko društvo 'Vojvoda Luka Vukalović' Trebinje. Radili smo na ovome tri, četiri mjeseca i željeli smo da pokažemo naše običaje koje su možda neki i zaboravili. Velika je važnost običaja i ponosni smo što smo ovo uradili", rekao je Andrić.

Predstava gimnazija4.jpg

Svi gimnazijalci ističu da im je drago što su dio tima koji je na pozornici predstavio hercegovačke običaje. Mihailo Ilić u predstavi tumači lik mladinog oca.

"Nisam do sada imao dodira sa glumom, ali kroz ovaj naš rad shvatio sam da je to lijepa, ali kompleksna stvar koja zahtjeva organizaciju svakog člana. Mnoge stvari dolaze sa zapada te poprimamo zapadnjačku kulturu, a gubimo naše običaje koje ne smijemo izgubiti. U predstavi kažemo 'Bolje izgubiti selo, nego običaje'. Kroz mnogobrojne probe mislim da smo kroz mnogobrojne probe uradili predstavu na način na koji smo želili. Ističem zajedništvo koje se gradilo tokom redovnih proba i prelijepo druženje iza kulisa", istakao je Ilić.

Predstava gimnazija2.jpg

Profesor srpskog jezika Jelena Mandrapa je od početka stvaranja dramske grupe u Gimnaziji, to jest od 2018. godine.

"Svadba u Hercegovini je nešto što datira od davnina, ali se sve više zaboravlja. Odlučili smo da tradiciju vratimo na jedan viši nivo i da joj vratimo sjaj koji je imala u vrijeme naših baba i djedova. Djeca su puna entuzijazma i ljubavi i svu tu energiju prenijeli su na nas tako da je bilo uživanje sa njima raditi. U planu je festivalski život predstave kao i gostovanja", rekla je Mandrapa.

Režiju predstave potpisuju profesorice Neda Gudelj, Jelena Mandrapa i Dijana Šinik. Na kraju su svi zajedno zapjevali pjesmu "Ovako su naši stari, vino pili i pjevali", a dugotrajnim aplauzom su nagrađeni trebinjski gimnazijalci koji su u pedesetominutnoj predstavi vratili mnogobrojnu publiku u njihov najljepši i najsretniji dan (vjenčanje i svadba).

Predstava gimnazija1.jpg