Ostrog.jpg

Око 350 људи кренуће у четвртак, 9. маја, из Билеће на ходочашће до манастира Острог на поклоњење моштима Светог Василија Острошког, у част предстојећег празника посвећеног овом великом светитељу, изјавио је данас Срни организатор ходочашћа Билећанин Миљан Kовачевић.

Kовачевић је напоменуо да је то највише људи до сада који су се пријавили за ходочашће из Билеће до манастира Острог, које организују већ 13. пут поводом 12. маја - празника посвећеног острошком светитељу.

"Људи се јављају свакодневно, хоће да иду, а прочуло се за наше ходочашће и у Србији, па осим Билећана има пријављених и из других херцеговачких општина, ове године и из Србије - по неколико људи из Ниша, Kрагујевца, Kраљева, Бајине Баште и осморо из Београда", истакао је Kовачевић.

Према његовим ријечима, планирано је да пут дуг око 90 километара до острошке светиње препјешаче током два дана.

"Први дан је планирано да пређемо око 48 километара, до мјеста Трубјела, што је око половина пута, гдје ћемо и ноћити, а наредног дана, 10. маја, предвече смо предвидјели да стигнемо до Острога", рекао је Kовачевић.

Он је најавио да ће ходочасници кренути око 7.00 часова испред билећког Саборног храма Светог Саве, након молитве и благослова који ће добити прије поласка на пут у част познатом светитељу.

Kовачевић је напоменуо да су за учеснике пута обезбиједили око 2.000 оброка, воду, слаткише, сокове и воће од спонзора, као и полицијску и медицинску пратњу и повратак аутобусима из Острога до Билеће.

Српска православна црква и вјерници 12. маја славе празник Светог Василија Острошког, који се због исцјелитељских моћи његових моштију назива и Чудотворцем и један је од најпоштованијих светитеља у читавом хришћанству, али и шире, међу људима других вјера и нација.