Farbanje jaja lukovina.jpeg

Za vaskršnje praznike vezuju se razni običaji, a jedan od najvažnijih je farbanje jaja. Ovaj tradicionalni običaj posebno raduje mališane, ali i kreativne duše koje žele da naprave originalne šare.

A u ovim poduhvatima, ponajviše zbog zdravlja i sigurnog konzumiranja vaškršnjih jaja, preporučuje se da umjesto vještačkih boja koristite prirodne - i one izgledaju atraktivno.

Kuvana vaskršnja jaja potopite u vodu u kojoj se kuvala lukovina ili zajedno sa lukovinom - odnosno hladnim uranjanjem ili kuvanjem. A prije samog farbanja jaja, važno je da znate male tajne farbanja jaja, odnosno da će boja ljuske jajeta uticati na konačnu boju - za svjetliju boju koristite jaja blijede ljuske, a za tamnije boje koristite tamnija jaja.

Hladno uranjanje

Za početak, tvrdo skuhajte jaja: jaja sobne temperature stavite u hladnu vodu u koju ste dodali kašičicu soli ili sode bikarbone. Nakon što je voda zavrela, kuhajte ih još 10 do 12 minuta.

Odaberite biljke (listove i cvjetove) koje ćete koristiti kao motive na vaskršnjim jajima - možete koristiti razne travke, cvjetove i listove.

Odrežite otprilike 15 cm stare najlon-čarape i na jednoj strani zavežite čvor. Listove i cvjetove prislonite uz jaje, a najlon-čarapu čvrsto zategnite preko i zavežite čvor kako se ni jaje ni dekoracija ne bi pomjerali.

Pripremite lonac i u njemu zakuhajte litru vode sa dvije kašike alkoholnog sirćeta, dodajte u vodu lukovine koliko želite i kuhajte 30 minuta - za jaču crvenu i smeđu boju vaskršnjih jaja koristite velike količine ljuske crvenog luka, a svjetliju crvenu ili narandžastu manju količinu lukovine.

Nakon što se voda lagano ohladila, u nju stavite prethodno tvrdo kuhana jaja koja ste omotali najlon-čarapom. Ako ne želite koristiti biljke kao uzorke, vaskršnja jaja možete oslikati voskom kojeg ćete ukloniti nakon što završite sa bojenjem. Jaja su dekorativna čak i kad su bez posebnih uzoraka - možete ih obojiti raznim prirodnim bojama i uživati u njihovoj ljepoti.

Nakon što su jaja odstajala u vodi jedan do dva sata, ili preko noći ako želite intenzivniju boju, izvadite ih iz vode i premažite jestivim uljem zbog sjaja.

Kuvanje

Ova metoda uključuje kuvanje jaja zajedno s bojom, a toplota omogućava natapanje ljusaka jaja bojom, što rezultira intenzivnom, ravnomjernijom bojom. Sirova jaja umotana u najlon-čarapu stavite u lonac sa lukovinom, ili samo u vodu u kojoj ste prethocno kuvali lukovinu, te ih kuvajte. Nakon kuvanja izvadite jaja te ih osušite na isti način kao kod metode hladnog uranjanja