Ciscenje 13-min.jpg

Povodom Međunarodnog dana planete Zemlje, u Trebinju je danas počela tradicionalna akcija uređenja grada, koju organizuju Grad Trebinje, JU „Ekologija i bezbjednost“ i Komunalno preduzeće.

Stevan Bekan, direktor JU „Ekologija i bezbjednost“ je rekao da ovom akcijom šalju poruku koliko je važno živjeti u čistoj i uređenoj sredini.

„Okupili smo veliki broj volontera, u akciji učestvuje preko 100 zaposlenih u gradskoj administraciji, javnim ustanovama i preduzećima. Svi će dati svoj doprinos koliko je to moguće, a u prvom redu nadležne službe JU 'Ekologija i bezbjednost', Komunalno preduzeće, Teritorijalno-vatrogasna i spasilačka jedinica Trebinje, dobrovoljna vatrogasna društva i Civilna zaštita Hidroelektrana na Trebišnjici. Ovogodišnja akcija obuhvata uređenje javnih površina, drvoreda, sadnju cvijeća, uređenje obale Trebišnjice, puteva, dječijih igrališta, izletišta kao i uklanjanje nelegalnih deponija“, naveo je Bekan.

U okviru akcije uređenja grada, u ulici Vuka Karadžića posađena su stabla košćele.

„Mi u Trebinju, tradicionalno brojnim akcijama obilježavamo sve važne ekološke datume, kao što je Dan planete Zemlje. U ovoj ulici smo već imali dvostrani drvored lagestremija, međutim, na zahtjev stanara koji su tražili stabla koja prave veću hladovinu, konsultovali smo se sa stručnjacima i odlučili da posadimo stabla košćele. Ovo stablo raste do 20 metara visine, ima jestiv plod, a cilj je da građani iz ovog naselja mogu doći do centra grada, kroz debelu hladovinu. Akciju ćemo nastaviti tokom cijele sedmice i potrudićemo se da do 1. maja i vaskršnjih praznika, kada očekujemo veliki broj gostiju u našem gradu, završimo sadnju sezonskog cvijeća. Danas se uređuju sve mjesne zajednice na području našeg grada, čiste se od otpada Zasad, Mostaći, Hrupjela, Gorica, kako bismo grad što bolje pripremili za predstojeće praznike“, rekao je Milan Mandrapa, direktor A.D. Komunalno Trebinje.

Ciscenje 10-min.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ističe da je cilj akcije čisto Trebinje sa što više zelenila.

„Više stotina naših sugrađana volonterski se i ove godine uključilo u akciju uređenja grada, koju organizujemo već tradicionalno. Važno nam je što su se uključile i zajednice etažnih vlasika, a struka je tu da kaže šta bi trebalo raditi. Grad Trebinje podržava sve ovo finansijski, oko 50.000 maraka izdvajamo direktno iz budžeta za nabavku. Takođe, sa vlasnicima većih područja na kojima nije bilo zelenila, dogovorili smo da se i to ozeleni“, rekao je Ćurić.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika Vuka Karadžića 53, Dražen Miladinović kazao je da su sadnju stabala tražili zbog hladovine.

„Prije oko mjesec dana smo podnijeli zahtjev u Gradskoj upravi da se posade nova stabla u ovom dijelu grada. Brzo su odgovorili na naš zahtjev i evo već danas realizujemo taj projekat. Nadam se da će saradnja Zajednice etažnih vlasnika, Gradske uprave i Komunalnog preduzeća biti ovako dobra i u budućnosti“, dodao je Miladinović.

Srđan Kovač, jedan od volontera kaže da oni danas uređuju i čiste od otpada izletište Studenac.

„Trebinje je turistička destinacija, a čistoća grada je nešto što će sigurno privući turiste. Moram naglasiti da je naš grad u Republici Srpskoj prepoznatljivi po svojim ljepotama. Ovo je već tradicionalna akcija, koja okuplja veliki broj ljudi i nadam se da će tako biti i u budućnosti“, naveo je Kovač.

Ciscenje 11-min.jpg