narodna skupstina rs.jpg

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Glasanju je prisustvovalo 76 poslanika, 73 je glasalo i svi su bili za.

Usvojeni su i Zaključci klubova poslanika i poslaničkih grupa u vezi sa Zaključnim izvještajem Nezavisne međunarodne komisije.

Narodna skupština Republike Srpske podržava stavove iznesene u zaključcima izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, te potvrđuje da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti, piše u prijedlogu zaključaka.

Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga, ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih između 1.500 i 2.000, a maksimalan broj do 3.000, navodi se u prijedlogu zaključaka.

Narodna skupština konstatuje da će izvještaj Komisije doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u regiji Srebrenice i posebno ističe činjenicu da je Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima, bez bilo kakvih zahtjeva ili nametanja od institucija Republike Srpske ili pak bilo kakvih političkih zahtjeva.

Narodna skupština Srpske je podržala i sastav delegacije Narodne skupštine Republike Srpske u Parlamentarnom forumu Srbija- Republika Srpska. Za je glasalo 69 poslanika dok je četiri bilo protiv.