Efraim_Zuroff_(May_2007)-min.jpg

Najveći svjetski stručnjak za pitanje genocida, Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" rekao je na televiziji "N1" da Srebrenica nije genocid, prenose "Novosti".

Zurof je, komentarišući prijedlog rezolucije o Srebrenici podsjetio je da je, prije svega, izvorna definicija riječi genocid pokušaj da se uništi jedan čitav narod, zbog čega ostaje pri mišljenju "da to nije ono što se desilo u Srebrenici, nego da se tamo desio ratni zločin".

"Srebrenica nije genocid, takvu rezoluciju guraju pojedine zemlje iz političkih razloga! Isto je i sa Kosovom, ni tamo nije bilo genocida, sve to rade zbog politike", rekao je, između ostalog, Zurof uključivši se iz Jerusalima.

Podsjetimo, u srijedu će na zatvorenom sastanku u UN biti predstavljen Nacrt rezolucije o Srebrenici kojom se, prema najavama, 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

U nacrtu rezolucije traži se, između ostalog, da se bez rezerve osudi svako poricanje "genocida u Srebrenici" i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se "spriječio revizionizam i genocid u budućnosti", piše "Radio Slobodna Evropa".

O konačnoj rezoluciji o Srebrenici zemlje članice UN mogle bi se izjašnjavati na sjednici Generalne skupštine UN početkom maja.