Povisena-tjelesna-temperatura-kod-djece.jpg

U slučaju prehlada, viroza, stomačnih virusa, vodenih ospica i drugih dječjih bolesti, koje su na neki način bezazlene, roditelji djece mlađe od 15 godina u Srpskoj imaju pravo na bolovanje samo 15 dana.

Većini roditelja to je premalo, budući da su u te dane uključeni i vikendi.

Naime, kako je za "Nezavisne novine" kazala Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Bijeljina, taj broj dana u jednoj kalendarskoj godini je nedovoljan.

"Djeca u uzrastu do 15 godina traže mnogo više od toga samom učestalošću obolijevanja. Za roditelja je malo 15 dana, gdje se računaju i dani vikenda", kazala je Savinova i dodala da su ljekari nedavno stavljali i primjedbe na novi Pravilnik o postupku utvrđivanja privremene spriječenosti za rad upravo na tu temu.

Kako je rekla, kod obične prehlade kod djece ako se daje antibiotik potrebno je i sedam dana da se primjenjuje terapija, te samim tim roditelji za jednu prehladu izgube i sedam dana bolovanja, a, kako ističe, koliko u toku zime postoji takvih situacija.

"Pored toga i stomačni virusi, pa razna alergijska stanja", kazala je Savinova i istakla da je majkama koje imaju djecu u tom uzrastu potrebno omogućiti barem 30 radnih dana bolovanja u toku godine.

"Svakako smatramo da je to mali broj dana koji je potreban za brigu i njegu bolesnog djeteta", ističe Savinova.

Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske, kratko je rekao da su nadležni procijenili da je to optimalan broj dana koji je potreban za brigu bolesnog djeteta.

Postavlja se pitanje da li je to dovoljno, te da li je idealno. Vjerovatno da nije", kazao je Kuprešak.

Jelena Bjelica, predsjednica Udruženja "Moje dijete", koja je ujedno i urednica portala Moje dijete i istoimene Facebook stranice, istakla je za "Nezavisne novine" da je nedovoljno 15 dana bolovanja po djetetu.

"Ko može ograničiti dijete da bude bolesno 15 dana godišnje, pogotovo malo dijete koje je tek krenulo u vrtić i kupi sve moguće viroze. Vodeći ovu stranicu koju prati veliki broj roditelja mogu slobodno da kažem da je to među većim roditeljskim problemima. Često mi stižu pitanja da li je moguće da imamo samo 15 dana za bolovanje? Onda roditelj kad potroši tih 15 dana mora da se snalazi, dogovara sa porodičnim da otvara njemu bolovanje na neku dijagnozu, za šta neki nemaju razumijevanja ili ne smiju", kazala je Bjelica.

Ističe da su sada još pooštrili kriterijume za otvaranje bolovanja, tako da će to biti dodatan problem roditeljima.

"Mora se uraditi detaljna analiza, uzeti u obzir da u današnje vrijeme veliki broj majki radi, da žive u gradovima gdje nemaju bliske rodbine koja bi čuvala dijete i slično", pojasnila je Bjelica.

Banjalučanka Vanja M., majka jednogodišnje djevojčice, kaže da se prije dva mjeseca vratila na posao, te da je zbog čestih prehlada kćerke već iskoristila devet od 15 dana bolovanja.

"Kada mi je pedijatar objasnio da samo jedan roditelj godišnje za dijete može da iskoristi 15 dana bolovanja shvatila sam da ću morati koristiti svoj godišnji ako mi se dijete razboli, jer 15 dana za dijete koje ide u jaslice je premalo", kazala je ova Banjalučanka, dodajući da je već bila prinuđena da iskoristi pet dana godišnjeg odmora kada joj je kćerkica dobila grip.

"Već me brine šta će biti kad iskoristim sav godišnji odmor. Nadam se da će se kćerkica brzo prilagoditi u jaslicama, te da će nam toplije vrijeme donijeti manje prehlada i gripa", rekla je Vanja M.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kazali su da je pravo na privremenu spriječenost za rad zbog njege užeg člana porodice (djece ili partnera) propisano Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske.

"Pravo na njegu užeg člana porodice može se ostvariti u toku godine i to 15 kalendarskih dana po djetetu, ako je riječ o djeci do 15 godina ili sedam dana za djecu, odnosno članove uže porodice, koji su stariji od 15 godina. Dakle, broj dana se računa po djetetu, što znači da roditelj za svako dijete ima pravo na 15 dana ili sedam dana bolovanja", kazali su iz Fonda.

Ističu da jedan od roditelja koji imaju dvoje djece ima pravo na 30 kalendarskih dana (računaju se i dani vikenda), oni sa više djece imaju više i slično, a porodični doktor vodi evidenciju za koje dijete se uzima bolovanje.