20240415164604_829033.webp

Lokalni izbori u Republici Srpskoj će se sprovesti po Izbornom zakonu Republike Srpske koji će biti usvojen na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u četvrtak.

Ovo je rečeno nakon sastanka vladajuće koalicije Republike Srpske gdje je zaključeno i da se u četvrtak na sjednici NSRS usvoji izvještaj Gideona Grajfa o Srebrenici. Lideri političkih partija koji čine vlast u Republici Srpskoj pozvali su i građane Republike Srpske na miting koji će biti održan u četvrtak na Trgu Krajine u 18 časova.

Takođe, osudili su i najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, istovremeno ističući da Zlatko Lagumdžija, ambasador pri UN-u nije imao nijednu odluku organa BiH da "rezoluciju gura" u UN-u.

"Rezolucija bez obzira što želi da se predstavi kao dan sjećanja znamo kakve posljedice može da izazove i može samo da donese neprilike BiH i usložni političku situaciju", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Nenad Stevandić, predsjednik US-a rekao je da očekuje da skup koji je najavljen za četvrtak bude najveći u istoriji Republike Srpske koja je u ključnom periodu i ne može napraviti korak nazad, dok je Petar Đokić, lider SP-a rekao da će miniting biti izraz volje srpskog naroda.

"Rezolucija o Srebrenici. Sponzor rezolucije je Njemačka i Ruanda i to je paradoks jer izgleda da je nacistička Njemačka zaboravila zločine koje je radila ovdje", rekao je Darko Banjac, predsjednik NPS-a ističući da će se lokalni izbori u Republici Srpskoj održati po Izbornom zakonu Republike Srpske.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da će nakon rezolucije Republika Srpska poduzeti niz akcija u cilju njene samostalnosti.

"Akcije i mjere koje ćemo preduzeti tek počinju. Genocid u Srebrenici se nije desio", rekao je Dodik dodajući da nakon rezolucije u Bosni i Hercegovini nema suživota i da se "moramo podijeliti".

On je rekao da je Republika Srpska pažljivo analizirala mjere i planirala aktivnosti, a jedna od tih mjera je Izborni zakon.

"Na prostoru Srebrenice poginulo je 4.100 muslimana ali se ne pominje nigdje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo pobijeni. Genocid nije imao ni pretpostavku da se desi", rekao je Dodik.

Govoreći o Izbornom zakonu Republike Srpske Dodik je rekao da Centralna izborna komisija BiH neće moći da provodi izbore na prostoru Republike Srpske, a ukoliko pokuša da to urade, biće spriječeni da to urade.

On je rekao da će ukoliko Sud i Tužilaštvo BiH budu reagovali da će njihov rad biti zabranjen u Republici Srpskoj te da smatra da je zabijen "zahrđali ekser u sanduk koji se zove Bosna i Hercegovina".

"Ovdje se radi o Srebrenici i etiketi koju žele da stave na još nerođenu našu djecu. Ako neko nije spreman da se bori protiv toga onda smisao političke borbe, a i života nije održiv", rekao je Dodik dodajući da nijedna kancelarija u Republici Srpskoj neće biti otvorena.

Govoreći o eventualnim posljedicama, Dodik je rekao da planovi Republike Srpske nisu nasilje već demokratske odluke koje imaju legitimitet i kao takve će biti primjenjivane.

Dodik se osvrnuo i na zahtjev Centralne izborne komisije za kako je rekao 140 miliona KM, ističući da se za taj novac može napraviti 50 škola i opremiti sve ambulante te da je "skandinavsko-njemačka firma već nabavila i uskladištila opremu".

"Oni pričaju nama o demokratiji. Šta je bio problem sa dosadašnjim izborima. Sve ijedan izvještaj OSCE bio je da su izbori bili fer. Ovdje se radi o ozbiljnoj prevari", rekao je Dodik.