vukanovic .jpg

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović juče je pozvao Igora Dodika da kaže "čime je zadužio Vladu Hrvatske i premijera Plenkovića da dobije državljanstvo". Danas nakon odgovora MUP-a da Igor Dodik nema državljanstvo niti ga je tražio, Vukanović kaže da je samo postavio pitanje i da informacija nije bila njegova.

"Ja sam rekao da odgovori na pitanje hrvatskog političara koji je izjavio u medijima da li Igor Dodik ima državljanstvo. Ja sam takođe poslao upit i čekam odgovor od predsjednika hrvatske Vlade da li je odobrio, kako tvrdi gospodin Nikola Kajkić, da je MUP Hrvatske dao državljanstvo Igoru Dodiku. Nije to informacija koju sam ja plasirao, već je informacija koju sam ja prenio na osnovu nastupa hrvatskog poslanika i bivšeg inspektora MUP-a. Pitao sam Igora Dodika da izađe i kaže da li je to istina, nije to moja informacija", kaže Vukanović za ATV.

Ipak, Vukanović pred novinarima nije javno zatražio odgovor od Igora Dodika ima li državljanstvo ili nema, nego da kaže čime je zadužio Hrvatsku da dobije to državljanstvo.

"Pozivam Igora Dodika, prvog operativca SNSD-a i njegovog oca Milorada da kažu čime su to zadužili Vladu Republike Hrvatske i premijera Plenkovića i njihovog ministra unutrašnjih poslova da dobije državljanstvo Hrvatske i da li možda još članova porodice Dodik, kćerka Gorica, Milorad i drugi imaju državljanstvo Hrvatske", rekao je Vukanović.

MUP Republike Hrvatske danas je na upit ATV-a odgovorio da je ta informacija netačna.

“Uvidom u evidenciju zahtjeva za sticanje hrvatskog državljanstva prirođenjem koja se vodi u Ministarstvu unutrašnjih poslova utvrđeno je da osoba imenom Igor Dodik (otac Milorad) nije podnosila zahtjev za sticanje hrvatskog državljanstva. Dakle, informacija da je osobi dodijeljeno hrvatsko državljanstvo, a koju su prenijeli neki mediji je netačna”, navode iz MUP-a za ATV.

Netačnu informaciju da je sin predsjednika Republike Srpske Igor Dodik dobio državljanstvo Hrvatske iznio je bivši inspektor MUP-a i hrvatski političar Nikola Kajkić. Njegovu izjavu u podkastu "Velebit" prenijeli su brojni mediji u BiH.