samozaposljavanje trebinje.JPG

Petoro mladih Trebinjaca potpisalo je danas ugovore o samozapošljavanju i pokretanju vlastitog biznisa, a svaki projektni prijedlog dobio je podršku od po 12.500 KM.

Načelnik gradskog Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo Bojan Vučurević rekao je da je riječ o zajedničkom programu samozapošljavanja Grada Trebinja i USAID-a/INSPIRE u sklopu Programa podrške marginalizovanim grupama žena i pripadnicima drugih marginalizovanih grupa u razvoju biznisa.

"Grad i zajednički preduzetnički fond USAID/INSPIRE su izdvojili po 50 odsto sredstava kako bi podržali ove mlade ljude i njihove biznis ideje. Vjerujem da će im ova početna podrška biti od koristi da uspješno razviju svoju biznis priču i pokrenu posao. Zahvaljujem se partnerima na dosadašnjoj podršci i nadamo se novim zajedničkim projektima", naveo je Vučurević.

On je rekao da će korisnici sredstava, između ostalog, pokrenuti usluge održavanja i čišćenja objekata, ugostiteljske usluge, usluge fizikalne terapije, usluge sito štampe i usluge opremanja objekata namještajem.

"Ovo je samo jedan u nizu programa kroz koje Grad Trebinje podržava zapošljavanje naših sugrađana. U narednom periodu očekujemo još sličnih programa kojim ćemo podsticati nezaposlene sugrađane da svoje biznis ideje pretvore u djela", naveo je Vučurević.

Zamjenik direktora Programa podrške i zaštite ljudskih prava USAID/INSPIRE Dunja Jaliman rekla da će korisnici sredstava, osim finansijske podrške, u narednih 12 mjeseci dobiti i mentorsku i stručnu podršku u osnivanju i razvoju biznisa.

"Ova inicijativa je dio je USAID programa podrške ljudskim pravima, odnosno pružanja prilike marginalizovanim grupama sa naglaskom na njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje", navela je Jaliman

Ona je istakla da su tokom prošle godine podržali 66 biznisa širom BiH.

Među pet Trebinjaca čije su biznis ideje dobile podršku je i Danka Terzić Brkić.

"Moj biznis je vezan za usluge sito štampe, koja je fokusirana na štampu na tekstilu. Planirala sam da pokrenem biznis tako da mi je ova podrška i te kako dobrodošla, posebno što, osim sredstava, na raspolaganju mi je i mentorstvo tokom godinu dana", navela je Terzićeva.

Podršku da pokrene sopstveni biznis dobio je i Ilija Asanović.

"Zahvalio bih se Gradu Trebinju i partnerima što su prepoznali moju biznis ideju i podržali njenu realizaciju. Pokrećem usluge opremanja objekata namještajem. Za sada će to biti samo opremanje, a nadam se da ću u dogledno vrijeme uspjeti da pokrenem i vlastitu proizvodnju namještaja", istakao je Asanović.

Svim dobitnici sredstava po prvi put pokreću sopstevni biznis.