OPOZICIJA-REPUBLIKA-SRPSKA.jpg

Opoziciji u Srpskoj je po svemu sudeći draži Šmitov nego Izborni zakon Republike Srpske. Iako Narodna skupština tek treba da raspravlja o tom dokumentu, oni su brže-bolje zaključili da ne treba u tome da učestvuju. Mladen Ivanić, koji se ranije hvalio prenosom nadležnosti na BiH, sada poziva opoziciju da ne učestvuje u izborima po zakonu Republike Srpske.

"Prvo je veliko pitanje hoće li opozicija izaći, moj prvi, ne kažem da je to moj krajnji stav, mislim da opozicija ne bi trebalo da izlazi na te izbore  jer šta god da uradite biće pečat da je on pobijedio i samo mu dajete legitimitet", rekao je Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a.

Da bi SDS radije kako Šmit kaže, nego Parlament Srpske, jasno je i po izjavama Milana Miličevića. Već znaju da  neće glasati za Izborni zakon Republike Srpske, iako još nema ni prijedloga zakona. 

"SDS i njeni poslanici neće podržati Izborni zakon Republike Srpske. Nismo ga podržali ni u nacrtu, nećemo ni u konačnoj verziji koja pretpostavljam da će biti ista", rekao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

- Dakle vi bi prije po Šmitovom zakonu?

"Ne, nisam to rekao, mi ćemo izaći na izbore po zakonu koji bude tada važio", dodaje Miličević.

Poziv svog političkog mentora Ivanića Branislav Borenović uzima sa rezervom. On bi ipak da pročita zakon koji treba da donese Narodna skupština. A ona koja se i dalje ne miri sa rezultatima izbora, izgleda  da nema ništa protiv da BiH nastavi da bude protektorat. 

"Oni su dali u ruke Šmitu izborni zakon da ga nameće, jer oni nisu htjeli da to uzrade u parlamentarnoj proceduri. Ako me pitate o nametanju Šmita, obratite se Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku", rekla je Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta.

Nebojša Vukanović ide čak korak dalje, pa posebnu sjednicu na kojoj bi se donio Izborni zakon Republike Srpske naziva ni manje ni više nego pučem. 

"Možda će to dovesti do jedne vrste polarizacije da imate jedne načelnike koji su izabrani po pravilima CIK i zakonima koji su dosad bili, druge načelnike po Dodikovim pravilima, možda će biti po dvije skupštine grada, dva gradonačelnika u svakom mjestu, moguće, ali ja nisam pravnik", rekao je Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za red.

Upravo je predsjednik Dodik javno pozvao sve stranke opozicije da učestvuju u izradi Izbornog zakona. Iz njihovih izjava jedino je sigurno da nisu spremni da preuzmu odgovornost u presudnom vremenu za budućnost Srpske.