neimarstvo.jpg

Članovi Odbora povjerilaca nekadašnjeg građevinskog preduzeća "Neimarstvo" a.d. Trebinje u stečaju zatražili su da stečajni upravnik Slavko Ilić poništi zakazanu licitaciju o prodaji imovine ovog preduzeća, hitno sazove sjednicu Skupštine povjerilaca i angažuje do tri licencirane kuće koje će ponovo da izvrše procjenu vrijednosti imovine, jer postojeća procjena od 6.328.426 KM ne odgovara nikome, osim potencijalnim kupcima koji bi budzašto da kupe atraktivno građevinsko zemljište.

Član Odbora povjerilaca Miroslav Vinduška, koji u ovom tijelu predstavlja sve povjerioce opšteg isplatnog reda koji imaju priznata potraživanja od oko 11.400.000 KM od nekadašnjeg "Neimarstva", kaže da licitacija koja je zakazana za 29. april predviđa da se imovina proda po početnoj cijeni koja je umanjena za pet odsto od njene procijenjene vrijednosti, odnosno za iznos od oko 6.012.000 KM.

"Ukoliko se imovina proda za 6.012.000 KM jedino će se u cjelosti namiriti Poreska uprava, koja potražuje oko 3.750.000 KM. Svi ostali povjerioci, među kojima su i radnici, u tom slučaju će da podijele oko 2.250.000 KM. To je nedopustivo, jer imovina 'Neimarstva' vrijedi mnogo više od 6.012.000 KM", naveo je Vinduška.

Prema njegovim riječima, procjenu vrijednosti imovine uradio je pojedinac, a ne ozbiljna organizacija koja se bavi tim poslom.

"Za tih 6.012.000 KM budući kupac dobija 14.000 metara kvadratnih veoma atrativnog građevinskog zemljišta na kome je predviđena stambena izgradnja te upravnu zgradu od oko 1.600 metara kvadratnih. Tu se može izgraditi stambeno-poslovni kompleks od 60.000 m2 površine. I to žele da prodaju za cijenu koja je čak i niža od procijenjene, a pritom stečajni upravnik nije želio da stavi veću cijenu. Moj prijedlog je bio da početna cijena bude oko 13.000.000 KM kolika su i ukupna priznata potraživanja povjerilaca", naveo je Vinduška.

Vinduška jeistakao da bi stečajni upravnik trebao da proda imovinu po što većoj cijeni, dok, kako kaže, Slavko Ilić radi suprotno i imovinu želi da proda po cijeni koja je čak i niža od trenutne procjene, pravdajući to odlukom Skupštine povjerilaca.

"Oglas o zakazanoj sjednici Skupštine povjerilaca je objavljena u Službenom glasniku koji malo ko čita i onda se na sjednici pojave tačno određeni ljudi koji glasaju i ne interesuje ih šta je u pitanju. Zato tražim i poništavanje licitacije i hitnu sjednicu Skupštine povjerilaca, gdje će se svakom od povjerilaca uručiti poziv za sjednicu, a isti da se objavi i u medijima. Na taj način bi svi članovi Skupštine mogli da donesu odluku da početna cijena licitacije bude oko 13.000.000 KM i da svi dobiju ono što im pripada", naveo je Vinduška.

Predsjednik Odbora povjerilaca i predstavnik 151 radnika nekadašnjeg "Neimarstva" Jovo Klimović kaže za TrebinjeLive.info da u potpunosti podržava prijedlog Miroslava Vinduške, jer se imovina ovog nekadašnjeg građevinskog preduzeća prodaje bukvalno budzašto.

"Kada su već uništili preduzeće i doveli ga do propasti onda je stečajni upravnik trebao da se potrudi da se imovina proda po što većoj cijeni. Početna cijena za ovu licitaciju ne da je preniska nego je nikakva. Parcele Neimarstva vrijede mnogo više. Oni su ih procijenili na 300 KM po m2, a odmah uz te parcele 'Industrija alata' je za svoje parcele tražila 417 KM po m2. Mislim da sada cijena može da bude i znatno veća, jer je riječ o jedinom građevinskom zemljištu u neposrednoj blizini centra grada gdje se može izgraditi novo naselje", istakao je Klimović.

Kaže da radnici 'Neimarstva" potražuju oko 1.420.000 KM.

"Zato ovu licitaciju treba poništiti, održati novu sjednicu Skupštine povjerilaca sa svim povjeriocima i donijeti novu odluku. Prethodno treba uraditi nove procjene o vrijednosti imovine i da to urade bar tri različite procjeniteljske kuće. Od sadašnje cijene, radnici 'Neimarstva' neće dobiti maltene ništa", poručio je Klimović.

Naši sagovornici tvrde i da postoje informacije da se imovina "Neimarstva" proda za pet miliona KM.

"Stečajni upravnik Slavko Ilić u izjavi za medije čak kaže da nema prevelika očekivanja od licitacije jer je cijena 6.012.000 KM, ali da vjeruje da bi se imovina prodala kada bi cijena bila 5.000.000 KM. To je nečuveno šta je čovjek izjavio", navode naši sagovornici.

Prema nezvaničnim saznanjima portala TrebinjeLive.info, tri pravna lica su zainteresovana za imovinu "Neimarstva", ali najviši iznos, 5.000.000 KM, navodno, nudi jedna firma iz Foče.

O IMOVINI U LIBIJI NI RIJEČI

Miroslav Vinduška kaže i da potencijalnu imovinu "Neimarstva" u Libiji više niko ne pominje.

"Potpisana su dva ugovora vrijedna 150.000.000 evra. To je u avgustu 2009. godine u izjavi za Srnu rekao tadašnji većinski vlasnik Mato Uljarević. Naveo je da su ugovorili gradnju dječje bolnice i turističkog naselja od 1.000 kuća sa svim pratećim objektima. Poslovi infrastrukture trebali su biti naknadno ugovoreni, pa se samim tim i vrijednost ugovora trebala znatno povećati. Predlagao sam da se preko Ambasade BiH u Tripoliju provjeri da li 'Neimarstvo' ima imovinu u Libiji, ali niko nije zainteresovan za to", naveo je Vinduka.

"Neimarstvo" je privatizovano 2003. godine za vrijeme Vlade Dragana Mikerevića, a posljednju platu radnici su primili za avgust 2008. godine. "Neimarstvo" je i zvanično otišlo u stečaj 2013. godine.