curic lombardija saradnja1.JPG

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić dogovorio je danas sa delegacijom iz Lombardije da će trebinjski poljoprivrednici imati mogućnost da njihovi proizvodi, ukoliko ispunjavaju uslove, dospiju na italijansko tržište, a grad je dobio i ponudu za partnerstvo u projektima na Mediteranu.

"Predložili smo da se u narednom periodu otvori kuća mediteranskih proizvoda u Trebinju", rekao je Ćurić.

Ćurić je rekao da će omogućiti italijanskim vinarijama da učestvuju na festivalu vina u Trebinju 25. maja, što će otvoriti mogućnost povezivanja vinara iz Trebinja i Hercegovine sa vinarima iz ove italijanske regije.

On je sa delegacijom iz Lombardije razgovarao o primjerima i iskustvima brendiranja, navodeći da bi brendiranje proizvoda kao što su vino i hrana trebalo konkretizovati u budućnosti, što je već učinjeno u Italiji na državnom i lokalnom nivou.

Dogovorena je i razmjena studenata, da studenti iz Trebinja odlaze u Italiju i da italijanski studenti dođu u Trebinje, a grad je dobio i ponudu za partnerstvo u projektima na području Mediterana.

"To su višemilionski projekti koje su oni realizovali u prethodnom periodu, a isto tako imaju dobra rješenja za ostanak omladine i žena u ruralnom području. Spremni smo da to primijenimo ovdje", naveo je Ćurić i podsjetio da je u oktobru prošle godine grad potpisao sporazum o saradnji sa Lombardijom.

Gradonačelnik je rekao da je delegacija iz Lombardije predložila rješenja za uređenje uslova i prostora za boravak kampera, te dodao da je dobijena saglasnost za čvršće povezivanje gradske Turističke organizacije sa lokalnim turističkim organizacijama iz Milana i Lombardije.

Predsjednik Udruženja za Savjet gradova i regija Italije Milena Bertani istakla je da je značajna valorizacija autentičnih proizvoda važnih za određeno mjesto, te da Trebinje obiluje bogatstvom tih mogućnosti.

Ona je navela da je razgovarao o značaju žena i omladine, a cilj je ostanak mladih na ovim prostorima, te dodala da će na zajedničkom projektu raditi udruženja iz Lombardije koja se bave ovom oblašću, kao i ostale organizacije iz Italije.

Beratnije je dodala da Trebinje ima kulturološko i istorijsko bogatstvo, na šta treba da bude ponosno.

Direktor italijanskih udruženja koja promovišu udaljena i ruralna područja Patricio Muciteli rekao je novinarima da je na sastanku govorio o iskustvu kako je raditi sa fondovima na realizaciji projekata koji se odnose na žene, mlade, ruralni turizam i osnovne usluge. /