Zeljkovic.jpg

Zaštitna odijela turistička agencija "Travel for fan" kupovala je za 21.5 KM, a prodavana su Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske po 50 KM za komad.

Kazao je ovo svjedok tužilaštva Davor Maksimović u banjalučkom Okružnom sudu u predmetu "Korona ugovori" u kome se sudi bivšem direktoru IJZ RS Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih.

Maksimović je pojasnio da se radilo o zaštitnim odijelima koje je kupovao od firme "Ekofarm" iz Gacka u vlasništvu Dragutina Papovića i da ih je on plaćao 14.50 KM bez PDV, a preduzeću "Travel for fan" prodavao za 21.50 KM. Pojasnio je da se njegova firma bavi poslovnim konsaltingom vezano za kreditiranje, ali i trgovinom.

- Prije tog zvao me vlasnik firme  "Travel for fan" Saša Marković  i rekao da ima veliki posao i da mu treba da to finansira te da vidim može li se obezbjediti kredit. Mislim da je rekao da se radi o zaštitnim odijelima i maskama da se dovezu iz Kine-rekao je Maksimović i dodao da nije mogao da obezbjedi kredit zbog bilansa stanja "Travel for fan", a radilo se o milionskom iznosu.

- Deset dana poslije tog razgovora, vlasnik "Ekofarm" Dragutin Papović poslao mi je sliku zaštitnih odijela i rekao da se prave u BiH i ima li se kome prodati. Sjetio sam se Markovića pa sam mu poslao fotografiju odijela. On je rekao da obezbjedim uzorke i kada ih je vidio tražio je da se prepravi odnosno doda preklop preko rajsferšlusa te da mu treba što hitnije.To sam prenio Papoviću u urađena je prepravka. Marković je naručio  30.000 komada i isporuke su išle u etapama. Odijela koja su isporučena u posljednjoj etapi bila su nešto jevtinija jer je Papović meni dao rabat - rekao je Maksimović.

Na pitanje tužioca pojasnio je da su odijela stizala u vrećama, a bila su u celofanu i da nije vidio da li imaju deklaraciju.

Istakao je da mu je bilo poznato da su odijela za Institut, ali da u početku nije znao za koju cijenu ih je Marković prodavao i da je kasnije saznao da se radilo o 50 KM za komad. Potvrdio je da je ista takva odijela prodavao i drugima te da je Domu za stara lica on prodavao po cijeni od 50 KM za komad.

Vlasnik apoteka Ekofarm" iz Gacka Dragutin Papović potvrdio je da je preduzeću "Ultimamak" prodao zaštitna odijela, koja je o kupovao od firme "SLT Enterprajs" iz Gračanice. Istakao je da je on odijela plaćao oko 11 KM, a prodavao po 14 KM bez PDV.

Davor Maksimović kazao je da su odijela koja je prodao "Travel for fan" bila od propilena-reteksa i da su bila dosta kvalitetnija i deblja od drugih koje je viđao.

Kazao je da je na izlaznim fakturama za ta odijela koja je prodao "Travel for fan" naveo da se radi o zaštitnim odijelima "PP reteks 75 grama KVO" jer se radilo o odijelima koja imaju kapuljaču i jer je vidio na internetu takav naziv.

Bojana Radić koja je radila u firmi "Travel for fan" kazala je da je sastavljala fakture za pomenuta odijela i otpremnice, a da joj je Marković rekao da na izlaznim fakturama napiše zaštitna medicinska odijela.

Osim Zeljkovića u predmetu "Korona ugovori" na optuženičkoj klupi su direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić, kao i direktori firmi "Promeding" i "Prokontrol" Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković.

Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.