dan roma trebinje2.JPG

Gradonačelnik Mirko Ćurić čestitao je trebinjskim Romima njihov svjetski dan, navodeći da je Trebinje među rijetkim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini pa i u regionu gdje se romska populacija iz godine u godinu podržava i gdje se njihovi problemi rješavaju na obostrano zadovoljstvo.

Ćurić je rekao da je posjetio pet trebinjskih romskih porodica u naselju Bijele Gomile.

"Trudimo se da našim sugrađanima romske nacionalnosti pomognemo koliko možemo. Redovno ih obilaze nadležni iz Grada, ali sam želio da se lično uvjerim u izvještaje koje dobijam o njihovom položaju, problemima, rješenjima koje smo uradili. Predstoji nam da izgradimo još jednu kuću za sedmočlanu porodicu, da više ne bi živjeli u zajedničkom domaćinstvu, i to će do kraja godine zajednički uraditi Grad Trebinje i resorno ministarstvo", naveo je Ćurić.

Prema njegovim riječima, tokom razgovora sa ovim porodicama, ukazali su mu i na određene probleme koje će Grad riješiti.

dan roma trebinje1.JPG

"To su veoma veseli ljudi, čiji osmijeh je nešto najvrijednije i zato mi je drago što i oni znaju da u Gradskoj upravi i meni kao gradonačelniku imaju svaku vrstu podrške. Sa svakom sam porodicom pričao i svi su mi iznijeli svoje viđenje.  Nekoliko njih je izrazilo želju da počnu da rade, što me posebno obradovalo", naveo je Ćurić.

Grad se trudi, kazao je gradonačelnik, i da romske porodice pomogne u obrazovanju djece i da ona redovno pohađaju školu.

"Imamo i jednog studenta, a danas sam im rekao da će dobiti svaku podršku da djecu redovno šalju u školu. To je veoma važno zbog njihove budućnosti", kazao je Ćurić.

Za Zagora Hadžovića je posjeta gradonačelnika Ćurića je velika stvar.

dan roma trebinje3.JPG

"Mi smo veliki drugari. Sa gradonačelnikom se znam dugi niz godina, to je pravi čovjek koji nam uvijek pomogne šta god da mu tražimo. Hvala mu što nas je posjetio, ali i na poklonima", naveo je Hadžović.

I njegove komšije kažu da sa gradonačelnikom Ćurićem i Gradskom upravom imaju dobru saradnju.

"Istina je, imamo i problema. Rekla sam gradonačelniku da imamo problem sa kućom, da je zid popucao. Obećao mi je da će to riješiti", kaže Devlija Hadžović.