Tini crkva.jpg

Na temeljima novoga hrama Svetih Kirila i Metodija u trebinjskom naselju Tini služena je Sveta liturgija, a pred početak liturgije pročitana je povelja o izgradnji hrama i položena u njegove temelje.

Maslinovo ulje koje je nasuto u flašu sa poveljom donijeto je iz Prebilovaca i napravljeno je od maslina koje se nalaze kod hrama Vaskrsenja u ovom stradalnom selu.

Nadležni paroh protojerej-stavrofor Boris Banduka obraćajući se okupljenim vjernicima čestitao je današnji praznik Blagovijesti i prenio blagoslov vladike Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

"Nalazimo na temeljima budućeg hrama, na mjestu koje je već značajno samo po sebi i to će biti mjesto sabiranja, mjesto našega susreta i opštenja sa Bogom i sa svim njegovim svetim ugodnicima. Veliki je značaj Svetih Kirila i Metodija koji se mnogo poštuju kako kod našeg srpskog naroda, tako i kod drugih pravoslavnih naroda. Naša srpska crkva je posvetila jednu od najstarijih svojih škola, prizrensku bogosloviju, Svetoj braći Kirilu i Metodiju. U Rusiji na dan spomena Svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija ustanovljen je i Dan slovenske pismenosti i kulture. Treba napomenuti da Univerzitet u Istočnom Sarajevu kao svoju slavu proslavlja Svetu braću Kirila i Metodija", naglasio je otac Boris.