Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Položeno cvijeće na spomenike Dučiću i Njegošu

Ducicev dan 2024 2.jpg

Program maturanata trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" i učenika Muzičke škole Trebinje pod nazivom "Dučiću s ljubavlju" održan je danas Trgu pjesnika u Trebinju.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da je ovo veliki dan za Trebinje, manifestacija koja okuplja pjesnike iz regiona, ali je isto tako važno što okuplja mlade.

„Veoma je važno što su došli učenici trebinjske gimnazije i Muzičke škole. To je cilj, da se nastavlja sa obilježavanjem, da i oni znaju šta je bio i ostao Dučić za Trebinje. Ovo su svjetli primjeri, uspješni učenici na koje treba svi da se ugledaju“, kazao je gradonačelnik Trebinja.

Dušanka Babić, direktor Muzičke škole Trebinje je istakla da je ova manifestacija veoma značajna, ali je lijepo što su uključeni učenici u program.

„Mi znamo da je Dučić volio umjetnost. Pored slikarstva je volio muziku. Imamo podatak da je u Pragu, u njegovoj ambasadi gdje je službovao, bio koncetrni klavir koji je sada u Muzeju Hercegovine kod nas. Nadamo se da će se adaptirati pa da i Dučićev dan bude obilježen sviranjem na klaviru iz njegove kancelarije u Pragu“, kazala je Babić.

Ducicev dan 2024 1.jpg

Jelena  Mandrapa, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Jovan Dučić“, Trebinje je navela da su danas učenici pokazali kolažni omaž koji je posvećen Jovanu Dučiću.

„U najavi se moglo čuti da smo se osvrnuli na određena mjesta u gradu, poklon Dučića gradu, svom milom Trebinju kako ga je on zvao. Osvrnuli smo se na to koliko je naš grad značio velikom pjesniku koga je zamislio kao vizionar jednog vremena, muzejem na otvorenom. Potrudićemo se da i mi pokažemo koliko je ta Dučićeva važnost doprla do naših učenika“, kaže profesor  Mandrapa.

Lana Mišović, učenica drugog razreda Srednje muzičke škole Trebinje i drugog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ danas je izvela Skerco.

„Izuzetna je čast biti dio ove manifestacije jer je Dučić bio veliki pjesnik. U srednjoj školi mnogo više čitamo njegova djela  i zato šta god da se održava a da je posvećeno ovom  velikom pjesniku nam je važno“, dodala je Lana.

Ducicev dan 2024 3.jpg

Danas od 18 časova slijedi promocija zbornika o Lazi Kostiću, nastalog na prošlogodišnjem skupu, te od 19.30 časova izložba "Nikola Tesla - čovjek iz budućnosti".

U nedjelju, na sam praznik Blagovijesti i datum upokojenja Jovana Dučića, od  9 časova u Hercegovačkoj Gračanici, biće služena sveta liturgija i pomen pjesniku.

 

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja