Ducicev dan 2024.jpg

Naučnim skupom “Poezija i poetička misao Novice Tadića” danas je u Trebinju počela tradicionalna kulturna manifestacija “Dučićev dan”, posvećena velikom srpskom pjesniku, Trebinjcu Jovanu Dučiću, koja se godinama održava na praznik Blagovijesti, kada je preminuo bard srpske poezije.

Svetlana Šeatović, rukovodilac Odjeljenja Instituta za modernu srpsku književnost u Beogradu, je istakla da je ovo 16. naučni skup koji Odjeljenje za poetiku  moderne i savremene srpske književnosti oraganizuje u saradnji sa gradom Trebinjem i “Dučićevim večerima poezije”.

“Zaista to nije malo, 16. naučni skup je pred nama. Ove godine skup je posvećen Novici Tadiću, pjesniku koji je iz Stare Hercegovine, možda za nijansu manje poznat najširoj publici ali pjesnik koji ovdje pripada svojim najbližim i zavičajnim određenjem. S druge strane, sada se navršava 50 godina od prve zbirke koju je objavio Novica Tadić, tako da je ovo poseban povod zbog koga smo predložili da ovo bude tema našeg skupa”, rekla je Svetalana Šeatović.

Dodala je da Tadić pripada krugu modernih srpskih pjesnika koji je izuzetno cijenjen u naučnim krugovima.

“Riječ je o pjesniku koji je upotrebljavao oblike karnevalizacije, groteske, jednog specifičnog oblika religioznosti. Sasvim specifičnog u odnosu na recimo Ivana V. Lalića ili Rajka Petrova Noga. To je oblik religioznosti koji duboko razumije svakodnevni svijet, a to je onaj svakodenvni svijet zlog, u koji pokušava da unese elemente sakralnog kako bi ga učinio podnošljivim svakodnevnom čovjeku. I to je jedan od puteva kojim se može razumjeti Novica Tadić”, pojasnila je Svetlana Šeatović.

Ona je istakla da je Trebinje pravi biser, jedna vrsta grada mecene za srpsku poeziju i nauku.

“Zaista, čuva najbolje tradicije Jovana Dučića. I ako je Dučić išta mogao da poželi to je da njegovo rodno mjesto bude mjesto u kome uvijek možemo govoriti o najboljim srpskim pjesnicima. 16 godina tradicije govori o tome da smo našli dobru mjeru kvaliteta i onoga što je kulturna strategija jednog grada i moram da kažem jedinog grada koji ima tu vrstu strategije i u Republici Srpskoj i u Srbiji”, navela je ona.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je, na otvaranju ove manifestacije, zahvalio organizatorima i učesnicima što nalaze dovoljno razloga i profesionalnog izazova da svoja stručna promišljanja poezije i poetskog, prezentuju, u Dučićevom Trebinju.

 “I da tako ostavite dragocjeno svjedočanstvo i svoj autorski doprinos srpskoj književnosti i kulturi, uopšte. Možda, još uvijek kao tvorci i savremenici, u ovom velikom poslu i nismo potpuno svjesni šta će ova biblioteka i vaš rad značiti za srpsku književnost i srpski narod u budućnosti”, rekao je Ćurić.

On je podsjetio da je, u poslednjoj dekadi prošlog vijeka, u okviru „Dučićevih večeri poezije“, redovno organizovan naučni simpozijum, pod nazivom „Čekajući povratak Dučića“, na kome su učestvovala najpoznatija imena u srpskoj književnosti, a favorizovana su slobodna i mudra promišljanja Dučićevog djela.

“Ne, zadugo, nakon što se „taj astralni nomad“konačno smirio u svojoj Hercegovačkoj Gračanici, Trebinje se na „Dučićev dan“ „priključilo“ ovom velikom naučnom skupu Instituta za književnost i umjetnost iz Beograda, jer je riječ o izuzetnom kulturnom poduhvatu i jedinstvenoj sintezi brojnih mišljenja i gledišta o najznačajnijim pjesnicima na srpskom jeziku. Iz naše, zajedničke, plodne saradnje, ove godine, promovišemo 15. po redu zbornik radova pod nazivom „Poezija i poetička načela Laze Kostića“, čiji pjesnički opus čini jedan od„kamena međaša“ u istoriji srpske poezije. Treba reći da je ovaj zbornik, po prvi put i štampan u trebinjskoj štampariji”, rekao je Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja je dodao da je ovogodišnji naučni skup prilika da se sveobuhvatnije progovori o značaju poezije Novice Tadića na razvoj srpske poezije, ali i dokaz da Dučićevo Trebinje ostaje mjesto gdje se najstručnije raspravlja o srpskoj poeziji, razumijevanju pojedinih pjesnika i njihovom mjestu u srpskoj kulturi.

U okviru “Dučićevog dana”, večeras će biti promovisana knjiga "Zavet i Megalopolis" prof. dr Slobodana Vladušića.

Uoči Blagovijesti, sutra, na Trgu pjesnika u Trebinju, biće održan program maturanata trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" i učenika Muzičke škole Trebinje pod nazivom "Dučiću s ljubavlju", nakon čega se nastavlja naučni skup, a u večernjim satima slijedi promocija zbornika o Lazi Kostiću, nastalog na prošlogodišnjem skupu, te izložba "Nikola Tesla - čovjek iz budućnosti".

U nedjelju, na sam praznik Blagovijesti i datum upokojenja Jovana Dučića, u Hercegovačkoj Gračanici, biće služena sveta liturgija i pomen pjesniku.