Dodik orban.jpg

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, uručio je danas u Banjaluci odlikovanje Viktoru Orbanu, predsjedniku Vlade Mađarske.

Orban je Ordenom Republike Srpske na ogrlici, odlikovan još povodom Dana Republike Srpske. Radi se o najvećem odlikovanju koji koje dodjeljuje Republika Srpska.

Nakon odlikovanja Dodik je rekao da se ovo odlikovanje daje velikim i pravim prijateljima.

"Mađarska i Republika Srpska sarađuju na svim poljima, ali je važnije da smo razvili prijateljstvo među nama", rekao je Dodik dodajući da je želja da se ojačaju prijateljstva ljudi i kompanija.

Dodik je rekao da su Srbi i Mađari upućeni da sarađuju na najvišem nivou i da ta saradnja nije protiv nekoga trećeg.

"Radujemo se svakom vašem uspjehu i znamo da ćemo u vama imati prijatelja, a znate da u nama imate prijatelja bez izuzetka", rekao Dodik.

Nakon što je primio odlikovanje Orban je rekao da je odlikovanje znak poštovanje ali je još više to izraz prijateljstva i ljubavi.

"Dugo posmatram Srbe. Sjećam se kada se ovaj svijet zvao Jugoslavija, kada ste bili bogatiji od nas. Sjećam se i kada se potpisivao Dejtonski sporazum i kada je NATO bombardovao Beograd. Sve to sam posmatrao sa emocijama", rekao je Orban dodajući da je uvijek odavao priznanje Srbima.

Rekao je i da su Srbi i Mađari susjedi i da je uvijek podržavao Srbe jer je shvatio da međunarodna politika nije bila fer prema Srbima.

Orban je rekao da Evropa ne prepoznaje da su Srbi potrebni Evropi i da bez Srba nema bezbjednosti u Evropi.

"Nema boljeg okvira gdje naše nacije ojačaju nego što je Evropska unija i sve ću učiniti da se tamo nađete. Izgubili smo decenije, a sada se evo pojavljuje ideja prema istoku i na taj način se stavlja po strani proširenje na jug i to nije dobra vijest. Naš stav je takav da se prvo treba završiti proces proširenja na jugu", rekao je Orban.

U svom govoru Orban se dotakao i nametanja Izbornog zakona i rekao je da se radi i provokaciji.

"Za mene to znači da se stranci miješaju u unutrašnje poslove. Vrijeme je da vam što prije vrate mogućnost i vjeru da ste sposobni da riješite vaše probleme", rekao je Orban dodajući da smatra da mu odlikovanje daje pravo da radi u tom pravcu