Dodik milorad.jpg

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, dao je rok od sedam dana da se ponište izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je prošle sedmice nametnuo Kristijan Šmit , koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Pored toga, Dodik je iznio još niz zahtjeva koji moraju biti ispunjeni, ili će, kako je rekao, Republika Srpska reagovati.

“Predlažem da kolonijalne uprave ponište odluke Šmita u roku od sedam dana. Ako toga ne bude, onda će naši poslanici u Parlamentu BiH tražiti zasjedanje parlamenta, na kojem će se te odluke proglasiti neprihvatljivim, da se organima BiH zabrani poštovanje tih odluka, da se sajt OHR-a proglasi neprihvatljivim, tražićemo da se Službenom glasniku BiH zabrani objavljivanje odluka koje donesu ti stranci i njihove organizacije“, poručio je Dodik.

Nakon toga će, rekao je Dodik, tražiti da se u PD PS BiH donese novi Izborni zakon BiH.

“Da se donese zakon sa svim tehničkim poboljšanjima koji bi se primjenjivao odmah od ovih izbora, tražimo da se razvlasti CIK BiH, da PD PS BiH jednim aktom potvrdi jedno ustavno rješenje BiH i da su oni jedino mjesto gdje se donose zakoni. Tražićemo da se na toj sjednici utvrdi brži put za približavanje BiH ka EU, sa jasnim naglaskom šta treba da se učini na tom putu i da se donese jedna deklaracija kojom se potvrđuje integritet BiH i želja za brzom stabilizacijom ka EU“, naveo je predsjednik Republike Srpske.

Insistiraće, dodao je, da se tri strana ambasadora u BIH proglase nepoželjnim.

“Neprijateljima treba proglasiti ambasadore Velike Britanije, SAD i Njemačke. Zabraniti im djelovanje u BiH i izbaciti ih iz BiH“, poručio je Dodik.